Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre olika Malmöföreningar ville lyssna på bin Ladins förra mentor

Tre olika föreningar bjöd in Usama bin Ladins förre mentor Salman al-Ouda till Malmö.
En av dem är Alhambra muslimska studenter.
”Salafisterna har tagit över föreningen. Många muslimer är oroliga”, säger en student.

Salman al-Ouda
På onsdagen avslöjade Sydsvenskan och HD att Syriska föreningen bjudit in den världsberömde fundamentalistiske predikanten till en gala för Syriens barn på Amiralen i Malmö Folkets Park på lördag.
Läs också Usama bin Ladins mentor till Malmö
Inbjudare var föreningens ordförande Kamal al-Rifai.
Eftersom han dessutom var styrelseledamot i Miljöpartiet i Burlöv blev avslöjandet ännu ett hårt slag mot det krisdrabbade partiet – som beskyllts för att inte hålla rågången mot islamister.
Fullständigt oacceptabelt, slog ledande miljöpartister fast. Och Kamal al-Rifai tog genast timeout från sina politiska uppdrag.
Läs också Miljöpartist tar timeout efter kritikstorm kring bin Ladins mentor
Nu kan Sydsvenskan och HD berätta att det inte bara är Syriska föreningen som vill att saudiern Salman al-Ouda ska komma till Malmö och tala.
På fredagen ska den världsberömde al-Ouda hålla bön i Salsabil Kulturcentrums källarmoské. Bönen har annonserats ut på föreningens Facebooksida.
Sydsvenskan och HD har sökt företrädare för Salsabil, men ingen vill uttala sig om evenemangen.
Även Alhambra muslimska studentförening annonserade ut ett framträdande av Salman al-Ouda tidigare i veckan. Men så fort artikeln om saudiern publicerades på sydsvenskan.se på onsdagen togs meddelandet bort.
Enligt Sydsvenskans och HD:s källor är Salim Najar ordförande i Alhambra. När vi ringer upp bekräftar han först att så är fallet, men säger sen:
– Jag är inte ordförande längre. Jag är bara med och anordnar ibland.
Varför har Alhambra bjudit in till möte med en ökänd antisemit och salafist?
– Det jag vet är att några ville bjuda in honom. Sen när de fick information och kollade upp honom sa dom, nej vi bjuder vi inte in honom.
Enligt Salim Najar har Alhambra ofta bjudit in föreläsare med "extrema åsikter" till sina tillställningar.
– Vi har bjudit in folk som vi inte håller med, rasister som är emot muslimer, bara för den intellektuella mångfalden och för att ifrågasätta deras värderingar, säger han.
Men Sydsvenskan och HD har talat med muslimska studenter i Malmö som är oroliga över att Alhambra blivit allt mer radikalt.
– Förr var det mångfald. Många olika åsikter. Men nu bjuder de bara in salafister, säger en källa.
– Salafisterna har tagit över Alhambra. Många muslimska studenter är jätteoroliga. Jag är själv muslim och jag tycker inte alls om det.
Ännu är det osäkert om Salman al-Ouda verkligen dyker upp i Malmö, eftersom han ännu inte fått visum.
Men det faktum att tre olika föreningar bjudit in honom visar att det finns ett stort intresse bland skånska muslimer för att lyssna på den högst kontroversiella imamen.
Den 60-årige strängt konservative saudiern Salman al-Ouda är en världsstjärna bland religiösa muslimer.
Han har 8,6 miljoner följare på Twitter och nästan lika många på Facebook. På Youtube sprids videor över hans predikningar. Och runt om i världen följer miljontals muslimer honom på hans hemsida IslamToday.net.
– Alla älskar honom, sade Kamal al-Rifai i onsdags.
Salman al-Ouda är salafist. Det är en inriktning inom sunniislam som vill återgå till den gamla "rena läran" från profeten Muhammeds tid.
En gång i tiden tillhörde al-Ouda de riktigt hårda salafistiska revolutionärerna och var då en inspirationskälla för Usama bin Ladin, som startade terrornätverket al-Qaida.
Hösten 1994 kastades Salman al-Ouda i fängelse för sin kritik av den saudiska regimen, som han anklagade för dubbelmoral när prinsarna och shejkerna vältrade sig i västerländsk lyx. Efter fem år frigavs han och anslog en betydligt mer försonlig ton mot kungahuset.
al-Ouda har numera tagit avstånd från våldsam jihadism och grupper som al-Qaida och Islamiska staten. Han vill nu införa sharia på fredlig väg.
Men hans predikningar är fortfarande djupt konservativa, homofoba och antisemitiska.
I en intervju i Memri-TV påstod Salman al-Ouda inte bara att Förintelsen är "en myt av enorma proportioner", utan också att judar har för vana att äta människoblod.
"Judarna anser sig ha rätt att döda alla som inte anammar deras religion", påstod al-Ouda. "Bakar matze (bröd) med människoblod. De tror det för dem närmare deras falske gud Javeh".
Gå till toppen