Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

De förvandlar kasserad frukt till must och marmelad

”Vi får in en råvara och gör något utifrån den – tvärtemot hur andra företag gör.”

Helsingborg är Sveriges fruktimportstad. Här borde finnas ett stort fruktsvinn. Så gick tankarna på ett idéforum på Mindpark för tre år sedan – tankar som blev det företag som nu heter Rescued fruits.
Än så länge är etiketteringsmaskinen manuell, men den kommer att ersättas med en automatisk i den nya maskinparken. Cecilia Larsson och Truls Christenson har varit på lite olika studiebesök för att se vilka nya maskiner de behöver.Bild: Mats Roslund
Det är ganska ödsligt i de nya lokalerna på Väla södra, men desto mer fart på vd Cecilia Larsson och säljansvarig Truls Christenson. Den första leveransen till Ica ska iväg och de sorterar och etiketterar manuellt.
– Här ska frukttransporterna komma in och här ska vi ha en maskinlina. Sedan vi gjorde en omlansering och bytte namn i september går det hur fort som helst. Ombyggnaden måste vara klar före sommaren, säger vd Cecilia Larsson.
Läs mer: De vill så frön till nya firmor
Sedan fortsätter hon att packa mustflaskor och etikettera marmeladburkar.
Äpplemusten har främst levererats till restauranger, kaféer och delikatessbutiker.Bild: Mats Roslund
I företagets kök som ligger i Kemiras tidigare personalrestaurang håller ett gäng på att koka marmelad och musta äppelmust med olika smaksättningar. Varje dag tar de emot mellan tre och fem ton kasserad frukt som de sorterar manuellt. Produktionen får inte stoppas upp av flytten. Nu gäller det att leverera. Dygnets timmar räcker inte till.
– Nu är vi tre anställda i företaget. Truls anställdes i september och Mickaela nu i mars. Vi har också några praktikanter som jobbar i köket, säger Cecilia Larsson.
”Jag har alltid vår must i kylen. Den är ett kul alkoholfritt alternativ när man har gäster”, säger Truls ChristensonBild: Mats Roslund
Det var hon som tog utmaningen att dra igång ett företag där man på morgonen inte har en aning om hur mycket frukt man får in, vilken sort det är eller vilket skick den är i. Frukten skänks mot att Rescued frukt står för hämtningen.
– Vår verksamhet är lite svår att planera. Vi får in en råvara och gör något utifrån den – tvärtemot hur andra företag gör. Våra produkter smakar olika varje dag, säger hon.
Läs mer: De gräver i resterna av vårt överflöd
Vad gör du om du får tre ton bananer?
– Det har ännu inte hänt. Vi får mest äpplen och päron, men vi har lite olika idéer om nya produkter.
Grönt ljus för återvunnen marmelad.Bild: Mats Roslund
Företaget ”Marmeladmakeriet” drog i gång på Mindpark och flyttade sedan in i Kemiras tidigare restaurangkök, på femte våningen i ett hus där varuhissen inte tar en pall. Det blev ett problem när det kom in mellan tre och fem ton frukt om dagen som skulle krossas till must eller kokas till marmelad. Nu är de på väg att flytta in i större lokaler.
– Våra lokaler ligger mitt emot återvinningscentralen NSR. Jag gillar den tanken. På ena sidan lämnas avfall till förbränning, på andra blir kasserad frukt till god must och marmelad.
Cecilia Larsson och Truls Christenson möttes på en konferens där de båda var talare. Nu är de kollegor och delägare.Bild: Mats Roslund
Tankarna på miljön och utmaningen med företagsidén lockade lockade Cecilia Larsson mer än att få stå vid kastrullerna. De första åren fick hon lägga mycket tid på att förklara vad de gör och varför. Matsvinnet hade ännu inte blivit ett samtalsämne.
– Matsvinnet borde inte vara så förbaskat svårt att göra något åt. Det är vårt tredje största miljöproblem. Odlare och fruktleverantörerna är verkligt engagerade i att det blir något bra av deras fruktsvinn, säger hon.
 
Truls Christenson gick fortfarande på gymnasiet när han kom i kontakt med Cecilia Larsson på en konferens där de båda höll föredrag. Han som Ung Företagare.
– Sedan ringde Cecilia på julafton och erbjöd mig praktikplats. Det var bästa julklappen! I september blev jag anställd och nu är jag delägare, säger han.
Vad gör ni om fem år?
– Svårt att säga för det här går fortare än vi planerat. Vi vill hitta nya roliga sätt att ta hand om frukt. Vi har några idéer, men de är hemliga än så länge, säger Cecilia Larsson.
Gå till toppen