Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sana anmäls inte — MFF kan få segern

Tobias Sana slipper straff för att han kastade ena hörnflaggan upp på läktaren, sedan han träffats av ett knallskott på Gamla Ullevi.
Förbundets handläggare yrkar dock på att Malmö FF ska ges segern med 3—0 mot IFK Göteborg.
Mannen som misstänks för att ha kastat knallskottet nekar till brott och har släppts, men har fått tillträdesförbud i 2,5 år.

Tobias Sana och MFF:s sportchef Daniel Andersson.Bild: BJÖRN LINDGREN /TT
Onsdagens allsvenska match mellan IFK Göteborg och Malmö FF fick avbrytas sedan smällaren skadat och chockat Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius. Rapporterna från domaren Jonas Eriksson och matchdelegaten gick till Svenska fotbollförbundets riksombud, en ny tjänst som innehas av förbundsjuristen Anders Hübinette.
Hübinette tog beslutet att inte göra någon anmälan mot Sana innan han skickade ärendet vidare till disciplinnämnden.
— Bevisligen är det så att Sana har begått en förseelse som skulle vara bestraffningsbar om det bara var hans agerande som skulle bedömas. Men nu har det föregåtts av en så kraftig provokation, så jag tycker inte han ska någon påföljd, säger Hübinette till TT.
Däremot anser Hübinette att Malmö ska vinna matchen med 3—0. Ställningen var 0—0 då den bröts i 77:e minuten.
— Jag yrkar att Malmö ska tilldömas segern med 3—0 enligt den huvudregel som gäller. Sedan får föreningarna yttra sig så får vi se vad disciplinnämnden kommer fram till. Jag har förstått att nämnden planerar att ha ett möte angående det här på onsdag kväll.
Den 28-årige mannen som kastade knallskottet greps och anhölls på torsdagen och förhördes två gånger innan han släpptes vid lunchtid på fredagen. I samband med detta utfärdades ett tillträdesförbud. Mannen får under 2,5 år inte besöka inhägnade idrottsanläggningar där det anordnas matcher med bland annat lag från allsvenskan, superettan och division 1.
Det utfärdades även ett tillträdesförbud för honom 2010, men mannen överklagade och det vann aldrig laga kraft.
Åklagaren Ann-Sofie Prahl säger att han fortfarande är misstänkt för misshandel alternativt vållande till kroppsskada och att bevisläget är bra. Han förnekar brott.
— Jag har gjort bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl att hålla honom frihetsberövad, säger hon till TT.
Mannen ska redan 2010 ha åtalats efter att ha sprungit in på planen under en fotbollsmatch på Gamla Ullevi. Han står under åtal även nu tillsammans med två andra supportrar efter tumult i samband med en fotbollsmatch på Tele2 Arena sommaren 2015. Enligt åklagaren Daniel Insulander väntas den rättegången hållas i augusti.
Mannen har, uppger gt.se, tidigare dömts för en mängd brott, bland annat flera fall av misshandel, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.
Tobias Sana, MFF-spelaren som träffades av knallskottet på ena benet, framträdde vid en presskonferens i Malmö på fredagen innan beskedet hade kommit att han inte anmäls av riksombudet.
— Jag har inget agg mot honom som kastade knallskottet. Jag ser framåt, en person ska inte få döda fotbollen, säger Sana.
Han ångrar att han kastade upp ena hörnflaggan på läktaren. Och han har polisanmälts för detta av polisen självt.
— Det var ett väldigt stort misstag men jag reagerade i chock, säger han.
Det kommer inte bli några efterräkningar för Sana från Malmö FF:s håll.
Sana säger att han har ett brännmärke på benet efter knallskottet och att han om några dagar ska kontrollera sin hörsel.
Gå till toppen