Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Lång insats efter bruten fot

En lång räddningsinsats genomfördes under söndagen på Kullaberg. Det tog över fyra timmar att undsätta en kvinna som brutit foten.

– Olyckan skedde i den mest oländiga terrängen i området, säger Henrik Persson, operativ chef vid räddningstjänsten i Höganäs.
Vid 14.30 gick en man och en kvinna i den besvärliga terrängen mellan Valdemarsgrottan och Nimis.
– En av personerna trampade igenom mossan och bröt foten i en klippskreva.
När de slog larm till räddningstjänsten visste mannen och kvinnan inte var de befann sig.
– Det tog tid att hitta dem. Men med mobiler och gps så lokaliserade vi dem efter nära två timmar. Då kom den första personen från räddningstjänsten fram till dem.
Det var ett mycket svårt arbete att transportera den skadade kvinnan, berättar Jim Maltesson, insatsledare på plats. 
– Det är ett av de värsta ställena på Kullaberg. Där finns inga naturliga stigar och det är väldigt brant. 
– Det är svårt att röra sig där. Det är mycket rullsten och mycket döda och fallna trä. Och överallt är det mossa som man kan trampa igenom. Ska man dessutom bära på en person på en bår så är det inte helt lätt, säger Jim Maltesson. 
Specialtränad ambulanspersonal gjorde en viktig insats under räddningsarbetet, menar han. 
– De fördes dit i räddningsbåt och klättrade upp till kvinnan. De är utbildade i klättring. Tack vare dem kunde vi smärtstilla patienten så att hon blev lättare att transportera.  
Den skadade kvinnan bars först ner till vattnet. Där fortsatte bärandet i den svåra terrängen längs vattnet till ett ställe där räddningsbåten kunde ta sig in.
Räddningstjänstens båt förde kvinnan till Arilds hamn där en ambulans väntade. Klockan 19, mer än fyra timmar efter olyckan, kunde hon skadade föras till sjukhuset.
Gå till toppen