Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgare på väg mot Mount Everests topp – följ äventyret

Det är nära nu. Daniel Åkerman påbörjar snart den sista klättringen uppför världens högsta berg. Men minsta snedsteg kan kosta honom livet. Följ hans äventyr här!

Mount Everest – bara namnet för en enorm respekt med sig. Människor har besegrat det men också blivit besegrade av det.
Där uppe, på världens högsta och mest fruktade berg, befinner sig just nu en 32-åring från Helsingborg.
Daniel Åkerman ska under slutklättringen återigen ta sig an det fruktade isfallet. Lutningen talar för sig själv...Bild: Privat
Daniel Åkerman kan snart ansluta sig till den exklusiva skara svenskar som lyckats nå toppen på 8848 meter.
För att uppfylla drömmen krävs en extraordinär fysisk och mental prestation.
Ett enda snedsteg och hans öde kan sluta i en av de bottenlösa ravinerna mellan isblock stora som femvåningshus.
Ett annat hot är lavinerna. Han har själv hört dem dundra fram någonstans i fjärran. Så sent som i april ifjol omkom ett tjugotal klättrare sedan en jordbävning utlöst flera laviner. Därför är det också först nu som toppen återigen har öppnats.
Vi hoppas på att få direktkontakt med Daniel Åkerman från Mount Everest de närmaste dagarna. I väntan på det guidar hans bror Sebastian Åkerman oss genom äventyret. Med stor anspänning följer han och familjen det hemma i Sverige.
– Jag känner beundran och stolthet samtidigt som jag, vår syster, mamma och pappa är väldigt nervösa. Men det här är en dröm han har, och det viktiga för honom i slutändan är att vi låter honom göra detta, säger Sebastian Åkerman.
Familjen kan se Daniel Åkermans exakta position via en GPS-sändare som han bär. De har också haft löpande telefonkontakt med honom. På senare tid har denna dock varit kort och sporadisk på grund av det hårda vädret på berget. En sak är viktigare än allt annat.
– Hör jag hans röst vet jag att han lever, det är det som gäller. Och han är alltid så jäkla positiv, han skulle aldrig berätta om han mådde dåligt eller om något gått fel, säger brodern.
Daniel Åkerman leder en expedition bestående av fyra norrmän. Med följer också en handfull lokala bärare och vägvisare (sherpor).
Daniel Åkerman i en köldbiten selfie från Mount Everest-expeditionen.Bild: Privat
Klättrarna anlände till Katmandu i slutet av mars och har ägnat den senaste dryga månaden åt att acklimatisera sig. Två rotationer är avklarade, det vill säga upp- och nerklättringar på olika delar av sträckan upp till 7000 meters höjd, däribland det fruktade isfallet (glaciär). På detta är det vertikal klättring med rep, repstegar och, i särskilt kritiska partier, säkerhetslinor som gäller.
– Det är 90 grader på vissa partier, väldigt teknisk klättring. Världens jobbigaste hinderbana, bara sprickor över allt och man ser inte botten på glaciären. Ett litet felsteg och man kan stryka med, säger Sebastian Åkerman.
Hittills har allt dock gått väl. I skrivande stund, på måndagseftermiddagen, är expeditionen på väg ner till baslägret på 5 300 meters höjd. Där kommer den att vila upp sig ett par dagar åtminstone innan slutklättringen tar sin början på torsdag.
Går sedan allt enligt planen kan Daniel Åkerman sätta den svenska flaggan på toppen den 10 maj.
Pulsen gick upp när Daniel Åkerman fick se toppen för första gången. Nu är han på väg dit för att sätta den svenska flaggan.Bild: Privat
Men innan vi beskriver vad som väntar sista biten vill vi veta:
Vem är han? Och vad driver honom?
Daniel Åkerman föddes i Helsingborg. Med undantag för åren 1983–1991, då familjen bodde i New York, växte han upp i Laröd och tog studenten från Nicolaiskolan (företagaregymnasiet). En knäskada stoppade honom från drömmen att bli fotbollsproffs. I stället blev det USA 2003 för studier på college. I dag jobbar han inom försäkringsbranschen i hemstaden San Francisco.
I ett hektiskt yrkesliv var snabbmat och en öl alltid nära tillhands. Tanken på att bestiga berg fanns där över huvud taget inte. Men 2009 blev han utmanad av brodern att tillsammans ta sig upp för Kebnekajse.
– Det var ett sätt att förena oss, vi hade haft olika intressen fram till dess, berättar Sebastian Åkerman.
Ironiskt nog är denna lilleputt (2 106 meter) i sammanhanget det enda berg som Daniel Åkerman har lämnat med ett misslyckande (även om han senare bestigit Kebnekajse).
Icke desto mindre fick han en kick. Han hade tagit sig ur sin "comfort zone" och gjort något han inte trott sig vara kapabel till.
Efter det har nivån successivt höjts. Mont Blanc (4 810), Aconcagua (6 962) och Mount Manaslu (8 153) finns alla på meritlistan.
Den pågående expeditionen har föregåtts av långa och noggranna förberedelser.
– För fem år sedan hade han en klar plan för Mount Everest, för att senaste året bli mer detaljerad. Han är extremt disciplinerad och vältränad, har bland annat förberett sig genom att springa maratondistanser varje helg, berättar brodern.
Samtidigt har Daniel Åkerman lagt på sig åtskilliga extrakilon med muskler. Dessa är direkt livsnödvändiga, inte minst när han efter isfallet ska ta sig upp i den sista och mest kritiska delen.
Denna sträcka från drygt 7 000 meter till toppen kallas inte utan anledning för "dödszonen". Klättrarna måste bära syrgas även när de sover för att klara av den höga höjden. Av samma anledning kräver varje liten fysisk rörelse sitt övervägande. Fettet i kroppen bränns, musklerna bryts sakta men säkert ner. Varje steg i snigelfart kräver en andhämtning. Daniel Åkerman förväntas gå ner totalt 25–30 kilo under expeditionen.
Bild: Privat
Har han det som krävs för att besegra Mount Everest? Snart får han, familjen och alla andra svaret.
Stödet hemifrån kunde inte vara större.
– Livet är för kort för att inte följa drömmen. Han har huvudet där uppe bland molnen, därför förtjänar han att vara där, säger brodern.
På Daniel Åkermans hemsida kan du läsa mer om expeditionen och följa hans väg mot toppen: absoluteverest.com
Gå till toppen