Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Baconkyrkan får inte statens välsignelse

Jesper Lindström får inte lov att starta en baconkyrka i Sverige. Kammarkollegiet anser att hans ansökan om registrering av trossamfund inte håller måttet.

Allt började som en proteströrelse i USA 2010. Då bildades United Church of Bacon som en motvikt till religion och de fördelar som det påstås medföra i det amerikanska samhället att tillhöra ett religiöst trossamfund.
I Hyllinge bor en humanist som tycker att det är hög tid att införa en svensk avdelning: United Church of Bacon, Swedish branch.
– Kyrkan finns inte i Sverige och det vill jag att den ska göra. I huvudsak är det skeptiker och ateister som är intresserade, säger han.
Även om idén med en baconkyrka kan ses som humoristiskt finns det ett djupt allvar bakom. Det sammanfattas med att folk i ett modernt och upplyst samhälle borde ha förstånd nog att inte tro på sagor.
– Det är kanske mera relevant i USA där religion innebär väldiga fördelar. Baconkyrkan har tillkommit för att icke religiösa ska få samma fördelar och samtidigt visa på hur orimligt det är med religion.
Finns det ett behov i Sverige?
–  Ja, om man är skeptisk till högre makter och övernaturliga fenomen. De flesta är ju med i Svenska kyrkan för att de inte gjort ett aktivt val. Själv gick jag ur när jag fyllde 18.
Jesper Lindström räknar i startskedet in ett 20-tal medlemmar och tror att uppmärksamheten leder till långt fler.
Själv har han ingen bakgrund som officiant, men målet är att få hålla en första vigsel. Kandidater finns.
Det är mycket formaliteter som krävs för att lagen om trossamfund ska uppfyllas. Så fort Kammarkollegiet accepterar ansökan ska en hemsida läggas upp på internet.
– Styrelse har vi och stadgarna är väldigt enkla, men det dög inte åt Kammarkollegiet. Vi får jobba vidare med det. Jag ser inga skäl till varför vi inte ska bli registrerade.
Jesper Lindström säger att baconkyrkan erbjuder något extra när det gäller bröllop och räknar med att kunna viga det första paret före årets slut.
– Platsen bestämmer brudparet. Kyrkan behöver ingen plats. Det är en annan tidsålder nu, säger han.
Vad har bacon med kyrkan att göra?
– Bacon är väldigt gott. Det startade ju med att bacon ska ha samma rättigheter för att visa på det orimliga med religion. Visst kan det vara en fördel om man gillar bacon, men det finns "fejkon" för vegetarianer.
Gå till toppen