Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djungelgraffitin höjer hönsens humör

Det har bara gått några veckor, men redan nu märker Bjärefågels vd Per-Olof Ingemarsson effekterna av den färgsprakande konsten som pryder hönsens stallväggar.
– Vi ser att de har ett annat beteende, säger han.

Per-Olof Ingemarsson, vd på Bjärefågel, menar att man redan kan se en positiv effekt av djungelgraffitin i hönsstallet.Bild: Sia Andersson
Det blev konstnären Tim Nedrup, känd under artistnamnet ”Tim Timmey”, som tillsammans med fyra kolleger fick det något annorlunda uppdraget att måla djungelgraffiti på stallväggarna hos hönsen på kycklinguppfödaren Bjärefågel.
Tidningen har tidigare berättat om idén som uppstod med hjälp av en grupp vetenskapsjournalister företaget börjat arbeta med. Tanken var att graffitin skulle påminna hönsen om deras ursprungsmiljö, djungeln, och därmed få dem att trivas bättre.
Hela förvandlingen genomfördes under en helg i april.
Nu har det snart gått en månad och även om det är tidigt, ser Per-Olof Ingemarsson, vd på Bjärefågel, en förändring. Kycklingarna tittar på väggarna och pickar även på dem ibland.
– Man ser att de reagerar på färgerna. Vid vissa tidpunkter har de dragits till delen med ljusare färg och vid andra till den som är mörkare, just nu är de utspridda över hela avdelningen, säger han.
Än är det för tidigt för att kunna dra några slutsatser av försöket, men hönsens väl och ve utvärderas löpande.
– Vi tittar till djuren varje dag, tar anteckningar och analyserar. Vi behöver mer tid för att se om de verkligen blivit lugnare, men det påverkar dem, det gör det, och vi har inte sett några negativa effekter. Det är med spänning vi följer detta, säger Per-Olof Ingemarsson och tillägger:
– Det har blivit väldigt mycket trevligare för oss som jobbar med det.
Är man nyfiken på att se hur hönsen har det, går det att göra på lördag då Bjärefågel har öppen gård.
– Då kommer vi att ha ett besöksrum med glasvägg där man kan titta in till hönsen. Alla som är intresserade är välkomna, säger Per-Olof Ingemarsson.

Gör besök hos hönsen

Lördag 7 maj har Bjärefågel öppen gård mellan klockan 10 och 15.
Då går det att hälsa på hos hönsen och titta på djungelgraffitin.
Både höns och graffiti finns på Slättarödsvägen 225 i Torekov.
Gå till toppen