Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Från mörkt och murrigt till ljust och modernt

När Rikard och Helena Blomstrand hittade huset var trädgården full av barrväxter och invändigt var det mörkt och murrigt. Successivt har det oansenliga 1960-talshuset förvandlats till ett personligt hem för hela familjen.

Vardagsrummet är en senare tillbyggnad som gjort huset både ljusare och rymligare. Sofforna kommer från Ikea, kuddarna från Nydahl Inredning.Bild: Peter Erlandsson
När Rikard och Helena Blomstrand började leta hus i trakterna av Skanör hade de precis sålt sin lägenhet i Höör och ville komma närmare Malmö. Båda hade hört talas om att Skanör var ett bra ställe att bo på och det havsnära läget lockade.
I matrummet samsas slitna industrilampor med moderna klassiker och Helena Blomstrands egen design. Mattan kommer från Slättarps gård, bordet från Magasin Cronacker, stolarna är klassiska Sjuan och Myranstolar fyndade på Blocket. Bysten i järn är dansk och köpt i en blomsteraffär.Bild: Peter Erlandsson
På dörren ut till förråd och garage sitter bilder på barn och familj. På köksbordet står en samling porslin från Iittala, Ståhl och av keramikern Bitte Elnertz på Lorensdals gård. Helenas har låtit trycka upp sina bästa recept på skärbrädor
Trädgården var full av barrväxter men inomhus fanns det stora öppna ytor och möjligheterna saknades inte.
– Vi tänkte att vi skulle testa att lägga ett skambud, och till vår stora överraskning accepterades budet. Huset blev vårt.
1994 flyttade paret och deras treårige son Christofer in i huset, trots att ingen av dem ens varit i Skanör innan visningen.
– Välkommen till 60-talets värld, var vad jag tänkte. Ett av rummen var hemskt inrett i mörk furu, orange väggar plus en gräslig orange heltäckningsmatta. Kvar stod några gulnade svarvade trälampor, berättar Helena.
Mormors gamla fåtölj har just fått nytt fint tyg från Svenskt Tenn.Bild: Peter Erlandsson
Paret började så smått renovera, ett rum i taget. Huset är gediget och bra planerat, stommarna till huset transporterades ursprungligen i sektioner per tåg. Takpannorna däremot är lokalt tillverkade i Falsterbo.
Mats Theseliusklassiska älgskinnsfåtölj och bordet Chicago av Gunilla Allard. Ljusstakenkommer från Kähler Design.
Huset har under åren även byggts ut och kompletterats med ett stort vardagsrum i vinkel ut mot trädgården. De stora fönsterpartierna gör att det blir ljust och luftigt och soffgruppen runt den öppna spisen har blivit en mysig samlingsplats för hela familjen.
– Är man intresserad av inredning så är det egentligen inte något problem hur huset ser ut. Man kan ändra och fixa utan att det kostar skjortan. Vi har nu skapat ett hem för oss, på det sätt som vi tycker om och med saker vi gillar.
Bild: Peter Erlandsson
Idag går det inte att se något av den trista sextiotalskänslan utan allt är kreativt inrett i Helenas personliga stil.
– Jag köper sådant som jag gillar och det har blivit en salig mix. Om jag inte hittar det jag behöver så gör jag det själv, jag målar eller gör något tryck och sen syr jag kuddar och fixar. Jag är van vid det hemifrån, man bara fixar till allt själv som man behöver. Man behöver inte köpa allt nytt och färdigt.
Hemma hos Helena Blomstrand i Skanör
Helenas kreativa ådra går i släkten, mormor var sömmerska och moster textildesigner. I hennes barndomshem höll de alltid på att sy, virka, sticka, färga batik, klä om och måla.
– Varje jul och midsommar bar alla vi kusiner kläder i samma tyg.
Helenas fixariver har lett till att hon för några år sedan startade ett eget företag, Flower Beach, där hon gör tavlor, kuddar och skärbrädor med smarta och roliga citat.
– Jag har tidigare jobbat med försäljning och sålt allt från grönsaker till vindkraftverk. Eftersom jag alltid tyckt om att sy och fixa så gjorde jag några kuddar med citat-tryck. En av mina vänner tog in några i sin butik. De såldes direkt. Sen var det helt enkelt igång.
Hemmet är fullt av kreativa lösningar och originella idéer. Helena gillar att ta till vara på gamla möbler och fixar gärna till dem på sitt eget sätt.
– Jag har precis klätt om mormors gamla fåtölj, det är så kul när saker och ting påminner om bra händelser, det ger en härlig feelgood-känsla i hela hemmet. Jag gillar också att ta med mig olika saker hem från resor, men inga konstigheter, oftast blir det bara några vackra stenar och snäckor från någon strand någonstans. Mycket i naturen är ju faktiskt helt gratis.
Det krävs naturligtvis en hel del inspiration och många idéer för att få till ett hem som detta, och den inspirationen hittar Helena oftast när hon är ute och går med hunden på stranden.
– Det är så avkopplande att gå en lång runda med hunden, jag får tid att tänka. Jag är inte en person som kan sätta mig ner och kräva att kreativiteten ska komma. Bättre att tänka när man är ute och rör sig i friska luften, ibland räcker det med att jag ser en annorlunda form, sen spinner jag vidare på det.
Fakta

Familjen Blomstrand

Här bor: Helena Blomstrand och Rikard Blomstrand med dottern Maja. Sonen Christofer har flyttat hemifrån.

Var: Haga, Skanör

Hur: huset är byggt på 1960-talet, men utbyggt, totalt 255 kvm.

Gör: Helena är designer och driver egna företaget Flower Beach och är delägare i QLkort. Rikard jobbar på ett golfföretag.

Gå till toppen