Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

68-åringen sköt genom ett litet fönster

Mannen stod inne i huset och sköt genom ett fönster i ytterdörren när han dödade de två bröderna.

Bild: Britt-Mari Olsson
Nu blir allt fler detaljer kring skjutningen kända. Och det senaste är att 68-åringen och de två bröderna befann sig på varsin sida om en stängd ytterdörr.
– Det finns spår som tyder på att rutan till dörren slagits sönder med det metallrör som hittades intill ett av offren, säger kammaråklagare Anna Broomé.
Läs också Tv. Försvarsadvokaten: ”Målet handlar om rätten att försvara sitt liv.”
68-åringen ska efter det ha skjutit två skott genom det lilla fönsterhålet i dörren och dödat bröderna.
Enligt uppgift var hålet i dörren var inte tillräckligt stort för att man skulle kunna ta sig igenom det.
– Nej, och dessutom fanns det mycket glasskärvor kvar, säger Anna Broomé.
68-åringen åtalas för att vid sitt hus i Vallåkra ha berövat bröderna livet genom att med ett hagelgevär skjuta den ene i vänster bröstkorg och den andre i högra delen av ryggen.
–  Utredningen har visat att det varit fråga om ett brottsligt angrepp på 68-åringen. Bredvid en av de döda männen hittades ett metallrör och bredvid den andre mannen en kniv. Dessutom hade de varsin egentillverkad rånarluva med sig, säger Anna Broomé.
– Dock är det enligt vår bedömning, som vi grundar på det material som finns i förundersökningen, inte fråga om ett ansvarsbefriande nödvärn, säger kammaråklagare Kerstin Eriksson.
I det digra utredningsmaterialet finns också uppgifter om att 68-åringen tidigare sagt att han skulle skjuta bröderna om de kom till hans bostad.
Bakgrunden till detta var att de två bröderna tidigare varit misstänkta för misshandel, olaga hot och skadegörelse som riktats mot 68-åringen.
En av bröderna ska dessutom ha sagt till en kompis att 68-åringen hotat mörda honom.
– Det stämmer inte att han fällt sådana uttalanden och det saknar hur som helst all relevans. Alla vet vi att man kan säga saker utan att mena det, säger mannens försvarsadvokat Lars Kruse.
Enligt Lars Kruse hade bröderna ett uttalat syfte med besöket hos 68-åringen:
– De kom dit för att döda honom. När de stod utanför ytterdörren hörde han dem säga saker i stil med "Du ska dö gubbe, vi ska döda dig!".
I polisförhör har 68-åringen berättat att han kom hem efter en lång arbetsdag och gjorde sig klar för natten när han hörde ljud från sin altantrappa.
– Han förstod direkt att de två bröderna stod vid ytterdörren och ringde då sina barn och sin syster, säger Lars Kruse.
Lars Kruse hävdar att minst en angripare till befann sig på brottsplatsen. Han bygger påståendet på att två väskor som bröderna bar är spårlöst borta men även på det faktum att 68-åringens hus utsatts för ett inbrott och ett inbrottsförsök under tiden han suttit häktad. Vid inbrottet, där tjuven eller tjuvarna använde sig av husets källarnyckel, stals ett 150 kilo tungt vapenskåp.
– När polisen larmades efter skottlossningen fick en hundpatrull upp ett spår från huset och mot Vallåkra. Det tyder på att någon hade tagit sig in i källaren, säger Lars Kruse.
Det dröjde dock en timme och tio minuter från det att mannen och hans syster slog larm till polisen tills att den första polispatrullen kom till platsen. Då hade polisens operatör rekommenderat kvinnan att ringa regeringen om hon ville klaga på att polisen inte kom. Polisens saktfärdighet blir nu en del av försvarssidans argument för att 68-åringen ska frias.
– Att ringa polisen var ju uppenbarligen inget alternativ för min klient, säger Lars Kruse.
Han menar att 68-åringen höll sig inom nödvärnsrättens gränser.
– Det gäller att komma ihåg att han utsatts för brott tidigare av bröderna. Deras mor hade dessutom varnat honom för att bröderna skulle skada honom, säger Lars Kruse.
Rättegången inleds den 16 maj.
68-åringen har suttit häktad i sju månader.
Gå till toppen