Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bryter tystnaden

För drygt två år sedan tog Islamiska staten (IS) makten över den syriska staden al-Raqqa och utropade den till sin huvudstad. Invånarnas tillvaro har fullständigt förvandlats under islamisternas välde - den som vägrar anpassa sig till den brutala regimen riskerar att bli dödad.
Islamiska staten marcherar i al-Raqqa, Syrien.Bild: Uncredited
Idag kan inga kvinnor gå ut i al-Raqqa utan att dölja ansikte och kropp i svarta tygsjok. En särskild kvinnlig polisstyrka håller noggrann uppsikt över kvinnornas klädsel. Alla skolor har stängts, och den enda undervisning som erbjuds barnen är moskéernas stränga budskap, som gränsar till hjärntvätt.
Situationen i al-Raqqa skulle ha förblivit okänd för omvärlden om inte en grupp unga journalister och aktivister hade börjat rapportera om vad som pågick. Gruppen, som kallar sig "al-Raqqa slaktas i tysthet" (RBSS), har under de senaste två åren smugglat ut rapporter i text och bild till världen utanför.
Det riskfyllda arbetet har lett till att en handfull av gruppens medlemmar mördats av IS, och flera av de övriga har tvingats fly utomlands. Men minst ett tiotal av dem finns fortfarande kvar i al-Raqqa och skickar ut rapporter till sina kollegor i exil.
Reportrar utan gränser i Sverige delade på tisdagen ut sitt årliga pressfrihetspris till RBSS. Priset togs emot av Sarmad Al Jilane, en av RBSS grundare, som idag lever i landsflykt i Tyskland. Han förklarade att priset inte bara går till organisationen utan också till alla de miljoner syrier som befinner sig på flykt för att de krävt frihet och till de martyrer från al-Raqqa och övriga Syrien som mördats av IS och Assadregimens attacker.
Tack vare RBSS mod dödas de inte längre i tysthet.
Gå till toppen