Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag har lärt mig att inget är omöjligt"

Direkt från Mount Everest berättar Daniel Åkerman om den riskfyllda satsningen mot toppen.

Tidningen berättade om hans äventyr i tisdagens tidning. Nu har vi fått kontakt med Daniel Åkerman, 32, på Mount Everest.
Helsingborgaren har de senaste veckorna acklimatiserat sig genom ett antal klättringar upp till 7000 meters höjd.
Nu befinner han sig i baslägret (5450) för att vila upp sig inför den sista kraftmätningen: att försöka nå toppen av världens högsta berg.
– Jag vill bevisa för mig själv att jag kan klara av något jag ett tag trodde att jag inte kunde klara av. Jag har lärt mig att inget är omöjligt, säger Daniel Åkerman via Skype från Katmandu.
Dåligt väder gör att slutklättringen kan påbörjas tidigast den 10 maj. I värsta fall dröjer den till slutet av månaden.
Att nå toppen beräknas ta fyra dagar. Mellan honom och drömmen står bland annat klättring i 90 graders vinkel uppför Isfallet. Vi talar om isblock stora som femvåningshus och mängder av bottenlösa skrevor.
Han har bemästrat glaciären fyra gånger under acklimatiseringen men fruktar ändå denna mest av allt. Ett snedsteg kan kosta honom livet.
– Det är inte roligt, det känns som rysk roulette varje gång, säger han.
Daniel Åkerman har tidigare bestigit flera av de högsta bergen i världen och är extremt väl förberedd. Med i expeditionen finns dessutom lokala sherpor som tillsammans har besegrat Mount Everest 60 gånger.
All denna kunskap och erfarenhet kommer att behövas i Dödszonen, alltså sträckan från 8000 meter till toppen.
– Det är här man börjar dö sakta. Kroppen börjar stänga ner icke vitala organ och kan inte ta igen sig, du blir svagare av att vila dig, säger Daniel Åkerman som här kommer att andas med hjälp av syrgas.
Det första han tänker göra på toppen är att fotografera sig med den svenska flaggan. Sedan återstår en inte så liten detalj.
– Man ska ner också, och det är på vägen ner de flesta olyckorna händer. Man är trött och inte lika fokuserad och det är lätt att göra misstag, säger Daniel Åkerman.
Han skickar en hälsning till alla som följer äventyret:
– Jag kommer att ge allt jag har, mer kan man inte göra.
Gå till toppen