Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kent Jönsson: VM-truppen är anonym och ihålig

Tre Kronor skrämmer inte slag på någon. VM-truppen är anonym och ihålig, inte ens en given kandidat till en bronspeng, men ändå med en touch av artisteri. Så ser verkligheten ut inför hockey-VM i Ryssland.

Linus Klasen, ex-Malmöspelare som ska stå för grannlåten i VM.
Sverige har runt 75 NHL-svenskar – men bara sex ingår i det på förhand skakiga VM-äventyret.
Calgary Flames Mikael Backlund och Detroit Red Wings Malmökille Gustav Nyquist är de namnkunnigaste i VM-kostym, men ingen av dem tillhör de femton poängstarkaste svenskarna i NHL.
Återbuden har haglat in, runt tjugo blågula NHL-spelare har nobbat resan till Moskva. Och då är ändå 22 av 30 NHL-lag färdigspelade för säsongen.
Läs också Här är VM:s hetaste stjärnor
Orsakerna? Ingen som är uttagen till World Cup i höst är sugen på att fira våren i megastaden Moskva.
Slitage är ett annat skäl. Vi kan förundras över att spelare som precis blivit klara med sina NHL-säsonger och varit med ända in i kaklet, anger just skador som huvudanledningen till VM-nobben.
Men ”no mercy” gäller i NHL, en halvskadad anställd spelar på sprutor om det krävs, men arbetsgivaren är inte beredd att utsätta sina spelare för risker utanför NHL.
Den svenska inställningen till VM delas inte av alla nationaliteter. I Finland är hockey-VM hysteriskt stort och NHL-spelarna kommer som ett kollektivt slagskott över Atlanten.
Ryssarna sluter upp och vill gärna ta revansch för tidigare hemma-VM efter millennieskiftet: jättefloppen 2000 och bronset 2007.
I det tjugoförsta århundradet har bara en nation mäktat med att ta guld i ett hemma-VM: Tre Kronor i Stockholm 2013. Den avgående förbundskaptenen Pär Mårts största triumf som rorsman för det svenska flaggskeppet.
Läs också Mårts blunder: Missade flyget
Fördelen i Moskva är att förväntningarna på Tre Kronor är små, laget är nederlagstippat och allt som är bättre än en kvartsfinal betraktas som en halvskräll.
Med andra ord: perfekta förutsättningar för att slå ur underläge – den svenska paradgrenen.
Underhållningsmässigt finns inget att klaga på. Ett svenskt VM-lag som rymmer Linus gånger två har tagit hänsyn till grannlåten.
86:an Linus Klasen och 87:an Linus Omark är väl sin generations största pucktrollare. För små och inkonsekventa för NHL, betydligt skarpare på de stora europeiska rinkarna. Definitivt inga fältherrar som drar upp riktlinjerna för ett guldtåg, men ruskigt skojiga att skåda.
Det vill emellertid till att Jimmie Ericsson och landskroniten Mattias Sjögren balanserar upp alla snurrfinter. Och att Vancouvermålvakten Jacob Markström står på huvudet i stort sett alla matcher.
Gå till toppen