Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Nytt kvarter och utbyggd kyrka prisas

De senaste tre årens bästa nya arkitektur i Höganäs har korats.

"Den här typen av variation har jag nog inte jobbat med innan", säger Arne Jönsson om kvarteren Oden och Balder, där fasaderna mot gatan skiftar i material och utformning.Bild: Emelie Malmros
Höganäshems nybyggda lägenhetskvarter Oden och Balder får Höganäs kommuns arkitekturpris.
– Höganäs är en småstad, vi vill inte ha några Stockholmshus. Här har man kombinerat höjder, olika skala och material, säger, stadsarkitekt Sverker Tingdal om kvarteren när vinnarna tillkännages.
Arne Jönsson, från Arkitektlaget, är arkitekten bakom de 110 lägenheterna, i form av hyres-, bostads- och äganderätter.
– Vi försökte länka samman staden. Kvarteren knyter ihop Köpmansgatan med Sundstorget och vidare upp mot saluhallen, säger Arne Jönsson.
Oden och Balder kom till efter en arkitekttävling, där förslaget från NCC och Arkitektlaget vann. Detaljplanen överklagades till högsta instans.
– Det har varit en riktig långbänk. Vi startade 2007 och husen stod klara 2015, säger Höganäshems vd Jarmo Nieminen.
Odens innergård skiljer sig mot gatufasaden. Arne Jönsson, Jarmo Nieminen med NCC:s entreprenadingenjör Jessica Billermark och platschef Johan Eriksson (stående) och Christer Dahlén från Byggmästarn i Skåne.
Höganäs arkitekturpris delas ut var tredje år, och allmänheten har fått nominera nybyggen och lyckade renoveringar. En jury av politiker och tjänstemän har valt två vinnare.
Vikenkyrkans omstridda tillbyggnad "Skeppet" utsågs till den bästa om- eller tillbyggnad.
– Om det tog tio år innan Oden och Balder stod klart så tog det nästan 200 år för Vikens kyrka, säger arkitekten Erik Wikerstål.
I originalritningarna till kyrkan, som är från 1826, finns nämligen ett sidoskepp som aldrig byggdes. När Skeppet stod klart 2013 var det en kvadratisk byggnad med spetsen in mot kyrkan och en inglasad mellangång.
Vikenarkitekten Erik Wikerstål fokuserade på ljusinsläppet när kyrkan fick en tillbyggnad.Bild: Sonny Thoresen
– Hur gör man en stor tillbyggnad mot söder där allt ljus kommer in? Med spetsen mot kyrkan stjäl man inget ljus, snarare tvärt om, säger Erik Wikerstål.
Skeppets 64 kvadratmeter kostade 8 miljoner och finansierades av Petterssonska familjefonden.
Skeppet stod klar 2013, men många var emot bygget.
Byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh (M) säger att juryn haft mycket arkitektur att välja på.
– Vi blev nästan förvånade över att det hade dykt upp så mycket i kommunen under de senaste tre åren. Vi har åkt runt och tittat på många objekt.
Prisutdelningen sker den 26 maj, i samband med kommunens "visionsvernissage" på Café Amanda i Höganäs bibliotek.
Gå till toppen