Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Rögle

Daniel Rooth: Daniel Rooth: ”En stöld som svider i Rögleleden”

Daniel Rooth om reaktionerna efter Dennis Everbergs kritiserade övergång.

Dennis Everbergs returresa till NHL går via Växjö Lakers och det är inte ologiskt. Ändå har han hamnat mitt i en enorm skitstorm.
De flesta trodde nog att Dennis Everberg skulle välja Rögle till den kommande säsongem. Så blev det inte.
Varför? Inga känslor går djupare än hatet mot Malmö, euforin när Redhawks förlorar är nästan lika stor som glädjen när Rögle vinner. Känslorna för Växjö Lakers är också starka, men de handlar mer om förakt. I Röglesupportrars ögon är Växjö en pajasklubb, en cirkus med klappor och cheerleaders som snart spelat sin sista föreställning.
Varför? När Växjö Lakers bildades hösten 1997 och tog plats i division 4 hade Rögle Bandyklubb funnits i 76 år. 19 år efter födseln har utvecklingen stått still något år, men annars har det bara gått uppåt och Lakers supportrar har inte tvingats genomlida en enda motgång.
Det är lika osannolikt som unikt. Att vara supporter är ju att lida, gråta och svära. Jag älskar Everton FC och senast jag fick fira någonting var när vi vann FA-cupen för 21 år sedan. Röglesupportrar har harvat med sitt lag i generationer – och sedan tvingats se på när en flinande snorunge från Smålands skogar visslat förbi och tagit SM-guld. Det har svidit hårt.
Ett SM-guld, minst semifinal tre säsonger i rad – Växjö har på kort tid etablerat sig som en maktfaktor på högsta nivå i Sverige och har ett riktigt fint cv när det handlar om att utveckla spelare. Därför tycker jag att kritiken mot Dennis Everberg är överdriven.
Jag förstår såklart besvikelsen nu när Rögle har överlevt en svår jungfruresa i SHL och börjat ta sikte mot nästa platå. En NHL-meriterad forward i sina bästa år, en produkt av Rögle och Ängelholm, blir plötsligt tillgänglig – och då nobbar han och väljer en konkurrent. Det är förstås ett lusing rakt i ansiktet, en knäck för självkänslan.
Roger Elvenes finns bara finns på museum 2016, det tillverkas inte längre spelare som representerar sin moderklubb under hela sin karriär. Den nya hockeyvärlden är mer egoistisk, spelare går till den klubb som kan erbjuda de bästa förutsättningarna för personlig utveckling.
Supportrar och tyckare ropar nu om att det måste grävas fram anledningar till att så många unga spelare i sina bästa år lämnat Rögle. Det finns säkert frostiga personliga relationer mellan spelare och nyckelpersoner i Rögles organisation, men kritiken känns lite skev. När Ted Brithén, Eric Martinsson, Niklas Hansson och Jakob Lilja (de två sista mitt under säsongen) fattade sina pennor och skrev på för SHL-klubbar kunde inte Rögle erbjuda spel på den nivån. Det var logiskt att de lämnade, de hade alla växt ur sina allsvenska overaller.
Dennis Everberg är en annan sak, nu hade Rögle ett mer likvärdigt alternativ att erbjuda och bjöd dessutom, enligt uppgift, den bästa lönen. Men det blev nej ändå.
Rögle har en stolt historia och är en klubb som tagit stora kliv framåt de senaste åren. Men den som lyfter blicken ser också att det är en bra bit upp till Växjö Lakers när det gäller pålitlighet på SHL-nivå.
Läs alla artiklar om: Everbergs övergång
Gå till toppen