Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgare nådde toppen av Mount Everest

Klockan 02.34 natten till lördagen, svensk tid, vajade den svenska flaggan på toppen av världens högsta berg. Daniel Åkerman, född och uppvuxen i Helsingborg, hade besegrat Mount Everest och ännu en gång bevisat för sig själv att ingenting är omöjligt.

Daniel Åkerman bestiger Mount Everest.Bild: Privat
– Han bör vara den första manliga skåningen att nå toppen, säger brodern Sebastian Åkerman.
Daniel Åkerman blev också en av de första att lyckas sedan toppen öppnats igen efter jordbävningen i april 2015. Denna utlöste laviner som kostade ett 20-tal klättare livet.
I hans fall har allt dock gått enligt planen hittills. Klättringen från baslägret till toppen tog fyra dagar. Själva toppförsöket med syrgas, i den så kallade Dödszonen, klarades av på drygt nio timmar. Han tillbringade drygt en halvtimme på toppen där han fick kämpa mot starka jetströmmar.
– Han sa att han kände sig sårbar på toppen. Ett felsteg och du stukar foten så blir du ju lämnad där uppe. Ingen har möjlighet att ta ner en, säger Sebastian Åkerman som under lördagseftermiddagen var i kontakt med sin bror som då befann sig i camp 2, på 6400 meters höjd.
För att precis ha bestigit världens högsta berg lät Daniel Åkerman samlad, berättar brodern.
– Det har nog inte sjunkit in ännu. Han har ingen känsel i tre eller fyra tår på vänster fot. Han har inga köldskador men har blivit väldigt kall.
Mitt i glädjen hos familjen här hemma finns alltjämt en anspänning.
– Ungefär 60 procent av olyckorna sker på vägen ner, så vi är forfarande på helspänn. Orosmomenten är förstås tröttheten som påverkar både fokus och hälsa, höjdsjuka kan fortfarande ställa till med enorma problem, säger Sebastian Åkerman.
Vi återkommer med fler rapporter under helgen och vi hoppas också få bilder på Daniel Åkerman på toppen och hans egen berättelse.
Här kan ni läsa våra tidigare artiklar om äventyret och se Skype-intervjun som vi gjorde med honom inför slutklättringen.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen