Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Teater som bryter mot normer

Trikåer och benvärmare, utseendefixering och stenhård konkurrens. Och så hundar. Eric Ruuths framgångsrecept ledde till att nya pjäsen "Best in show" nu spelas i Stockholm på teaterfestivalen Länk.

"Det budskap vi fastnade för var att man inte ska uppfylla andras förväntningar, utan följa sin egen väg, säger Fabian Fahlgren. Thea Lundahl spelar taxtiken Lotta, en jakthund som tvingats bli utställningshund, på scen med Joel Severinson och Victor Johansson.Bild: Patricia Ståhl
– Jag känner inte igen mig själv, vad har ni gjort? Taxtiken Lotta, spelad av Thea Lundahl, har fått en makeover och tvingats att bli tävlingshund.
När dramapedagogen Fabian Fahlgren berättade vad "Best in show" handlar om var dramaeleverna på Eric Ruuth skeptiska. Handlingen utspelar sig i hundutställningsvärlden och hälften av karaktärerna är hundar.
– Sedan läste vi pjäsen, de fastnade direkt och sa 'den har allt, sex, hundar, droger...' säger Fabian Fahlgren.
Genom "Länk" får skolor och teatergrupper spela nyskriven dramatik specialskrivna för unga. Av 55 pjäser som satts upp runt om i landet har åtta valts ut. Eric Ruuths bidrag är en av dem, och på söndagen spelar de på Riksteatern i Hallunda i Stockholm.
HD tittar in i logen när skådespelarna gör sig redo för genrep. Filip Revin sminkas till sin karaktär, hundpersonligheten Liz Carter - en korsning mellan Pernilla Wahlgren, Michael Jackson och Tony Irving.
Eric Ruuths version av Gertrud Larssons pjäs har förlagts till en 80-talsmiljö, med stilinspiration från Miami Vice och Fame.
Göran och Goran är paret som äger storpudeln Toppi, hunden som vinner alla priser - tills Lotta gör entré på "dogwalken".
– Fabian ville att vi verkligen skulle vara våra karaktärer, säger Holger Lilja, som spelar Göran.
Det är trikåer, smink och benvärmare som utmärker hundarna, androgyna karaktärer som går på två ben men rör sig och agerar som hundar.
– Vi fick gå ner på alla fyra och testa oss fram för att komma in i rollerna, sedan tog vi upp den känslan och hundens rastlöshet till två ben, säger Hugo Horn Maurin.
Best in show berör teman som utseendefixering, att tvingas vara någon man inte är, och att komma ut ur garderoben.
– Jag var lite orolig när vi började, det är så lätt att driva med stereotyper, men det blev en frihet i att uttrycka sig, säger Fabian Fahlgren.
– Det viktiga är att vi har vår grupp och vi vågar lita på varandra. Det är en bra sammanhållning, säger Victor Johansson.
Gå till toppen