Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Jag ville bara upp, ta bilder och ner igen”

I minus 40 grader och med vindar uppåt 60 km/h tog sig helsingborgaren Daniel Åkerman i lördags upp på toppen av Mount Everest.

Daniel Åkerman på toppen av Mount Everest den 14 maj 2016.Bild: Privat
– Ibland kom kastvindar som slog omkull alla tre samtidigt. Som tur var var vi kopplade i fasta rep annars hade vi fallit tusentals meter ner mot Tibet, berättar Daniel Åkerman.
När HD-Sydsvenskan får kontakt med honom befinner han sig i baslägret.
– Jag är trött, har ont i nästan hela kroppen och har köldskador på fötter och händer. Men det är okej så länge jag slipper gå.
När Daniel Åkerman nådde toppen på lördagsmorgonen var klockan 05.47. Han och de andra två hade då klättrat i nära åtta timmar i sträck och passerat Hillary step. Ett tekniskt svårt parti där Daniel Åkerman råkade trampa snett.
– Jag vred till knäet och det gjorde ganska ont. Då blev jag rädd och tog det på allvar för där är det kört om det händer något. Ingen hinner upp och hjälpa en innan man frusit ihjäl.
Uppe mot toppen rådde det jetströmmar och syrgasmasken frös fast.
– Jag kunde inte andas. Som tur var hade vi en extra syrgasmask.
Daniel Åkerman hade tidigare föreställt sig det där sista steget mot toppen som ett tårfyllt ögonblick, men vinden och höjden gjorde sitt för att dämpa njutningen.
– Jag var så fokuserad på det vi höll på med och på att vägen tillbaka är svår och det var så kallt. Jag ville bara upp, ta bilder och ner igen.
En av de passager som han visste att han skulle behöva ta sig genom var isfallet. Ett extremt farligt parti innan man når baslägret, där istornen är höga som femvåningshus - och kan kollapsa när som helst.
– Jag visste att det inte var över förrän jag tagit mig igenom det.
Var det värt det?
– Det var en otrolig upplevelse, De här 44 dagarna i Nepal var värt det. Den känslan kommer att bli starkare och starkare när jag kommer tillbaka till verkligheten. Just nu saknar jag en varm dusch och en riktig toalett.
Men ännu har Daniel Åkerman har inte fått nog av bergsbestigning. Hans mål är att bestiga det högsta berget på varje kontinent – de sju topparna.
Han har nu bestigit de tre svåraste bergen men vet inte när det blir dags för nästa.
– Det får hända när det händer. Nu ska jag försöka leva ett mer normalt liv. De senaste åren har varit en satsning på Everest.
Daniel Åkerman räknar med att återvända till Sverige och Helsingborg om ungefär tio dagar. Då ska han fira.
– Nu ska jag försöka njuta av detta livet och ordna ett summitparty i Helsingborg. Det blir roligt, säger han.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen