Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Olater

Ola Olofsson: Utan regler är vi som djur

Regler är till för att brytas säger en del. Bah! Regler är till för att följas, det hörs ju på namnet.
Det finns oskrivna regler och det finns skrivna regler. De oskrivna är luddiga i kanten, förändras över tid och skiljer sig åt mellan olika kulturer och sammanhang. De skrivna kallas lagar, skiljer sig åt mellan olika länder, men ska inte vara luddiga i kanten alls, det är tanken i alla fall.
Jag gillar alltså regler. Inte helt oväntat om man känner mig. Jag gillar både de oskrivna och de skrivna. Fattar ni hur det skulle se ut om vi inte hade några regler? Då hade vi haft det som i typ – Italien. Inget ont om Italien men ni förstår vad jag menar, det är bara att se på hur de parkerar sina bilar! Ett land där folk parkerar som de gör i Italien har uppenbarligen problem på många andra områden också, det förstår alla.
De oskrivna reglerna är alltså lite bökiga eftersom de inte är samma över hela världen och eftersom de ändras över tid. Förr i tiden till exempel, då satt tanterna på kafferepen med hattarna på sig. Inomhus. Medan kepskillarna var tvungna att ta av sig huvudbonaden så fort de närmade sig en ytterdörr. Från utsidan. Jag är fantastiskt glad att jag lever i en tid där vi har kommit så mycket längre och det är upp till var och en att bestämma vad den vill ha på sig. Men samtidigt, vill man vara en del av samhället måste man också ha lite känsla för feeling. Det är inte okej att gå på Nobelmiddagen med bar överkropp eller på begravning i bikini.
Om du känner dig lite osäker på hur du ska orientera dig bland alla regler så kommer här en liten lathund med de viktigaste: håll upp dörren för folk, byt toarulle när du tar det sista arket, stå till höger i rulltrappan, visa respekt för dem som är äldre än dig, håll hastigheten på vägarna, använd skoskydd eller ta av dig skorna när du lämnar kidsen på skolan, deklarera, använda toaborsten om du lämnar bromsspår i toan, parkera bilen på anvisade parkeringsplatser och erlägg lämplig avgift när så krävs, lägg upp varorna på bandet med blipp-koden vänd mot dig, sätt inte ner kastrullen som bara har använts till att koka pasta med i en annan kastrull full med flottigt vatten (fatta vilket onödigt merarbete), visa respekt för dem som är yngre än dig, ta inte pengar som inte är dina, stäng av ljudet i mobilen på bion, ge inte komplimanger till främmande kvinnor på tåget.
Eller vänta, gör det sista förresten.
Oskrivna regler är till för att brytas – ibland!
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen