Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Åldringsrånare gripna – misstänks för 60 brott

Två män, en 40-åring och en 24-åring, sitter nu anhållna misstänkta för 60 fall av rån av äldre. Blir de dömda väntar sannolikt långa fängelsestraff.

Bild: Arkiv: Emma Krantz
Malmöpolisen har sedan i början av mars i samarbete med Helsingborgspolisen genomfört ett omfattande spaningsarbete mot de två männen. De beskrivs av polisen som ”livsstilskriminella” och båda är kända hos polisen sedan tidigare.
Männen har ringt upp äldre personer, i de flesta fallet kvinnor, påstått att de är hantverkare och att de skulle kontrollera något i lägenheten. I flera av fallen ska de ha sagt om den boende inte släppte in dem skulle de få en faktura på tusentals kronor.
På plats har polisen fotografier på hur männen byter om till hantverkarkläder och går in.
Inför varje tillfälle har de ringt upp offren från nyinköpta kontantkort, vilka sedan slängts. Detta förmodligen för att undgå upptäckt.
I lägenheterna har den ena distraherat den boende medan den andre genomsökt bostaden i jakt på kontanter och värdesaker. Duon ska enligt polisen ha varit verksam bland annat i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Stockholm, Göteborg och Nyköping.
De greps under fredagen på Pilåkersvägen i Malmö. Polisen misstänker att de då de skulle genomföra flera rån hos äldre. Männen sitter nu anhållna och väntas bli häktade under dagen.
– Det har varit en mycket krävande insats. Utmaningen ligger nu i att knyta dem till alla brotten, säger Lars Förstell på polisen.
24-åringen är en tidigare fängelsekund och är sedan februari villkorligt frigiven för stöld. Vidare är han dömd för misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot.
40-åringen är tidigare dömd för bland annat snatteri, stöld, rattfylleri och narkotikabrott.
Gå till toppen