Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nytt virus kapar Androidtelefoner

Ett nytt hot mot Android-telefoner har upptäckts. Den skadliga programvaran har spridits via Google app-butik och kan vara omöjlig ta bort.

Google har kritiserats för bristande säkerhet i sin app-butik. Arkivbild.
Det är det israeliska IT-säkerhetsföretaget Check Point som varnar för säkerhetshotet mot Android-enheter. Den nya varianten av skadlig kod, som har döpts till Viking Horde, döljer sig i en rad appar som har gått att ladda ner från appbutiken Google Play. Bland annat det populära gratisspelet Viking Jump.
När den skadliga koden har installerats blir mobiltelefonen en del av ett så kallat botnät, som ger hackare möjlighet att kontrollera en stor grupp av telefoner utan att användarna märker det.
Viking Horde används i första hand för annonsbedrägerier, där de kapade telefonerna utnyttjas för dolda klick på annonser som genererar intäkter för hackaren. Men den skadliga koden kan också användas i så kallade överbelastningsattacker.
När Viking Horde väl är installerad på telefonen är den också mycket svår att göra sig av med. Är telefonen "rootad" – att operativsystemet är utbytt för att få större kontroll – kan den skadliga koden vara nästintill omöjlig att göra sig av med utan att formatera telefonen.
Google har vid upprepade tillfällen fått kritik för bristande säkerhet i sin app-butik, där apparna inte granskas på samma sätt som i till exempel Apples motsvarighet.
TT
Gå till toppen