Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Störste stjärnan genom tiderna till FCH

Här är årets värvningsbomb i svensk innebandy. FC Helsingborg tar in Mika Kohonen, ansedd som världens genom tiderna främste spelare.

Han har vunnit allt med lands- och klubblag. Vid fem tillfällen har han blivit utsedd till världens bäste spelare. Ingen annan kan mäta sig med meriterna. Nu står det klart att affischnamnet Mika Kohonen, 39 år, kommer att ha Helsingborgs Arena som hemmaplan i vinter.
– Vi visste att vi behövde en världsklasscenter och en ledare efter att Jani (Kukkola) lämnat oss. Det får vi i Mika.
– Det är inte rättvist att jämföra honom med den spelare han var för tio år sedan, men när han har bollen håller han fortfarande högsta klass. Totalt sett håller han bättre klass än 90 procent av spelarna i SSL, anser FCH:s sportchef Juha Kivilehto.
Namnkunnig och meriterad. FCH har gjort klart med Mika Kohonen.Bild: PER WIKLUND
För en månad sedan tog han kontakt med sin gamle landslagspolare och därefter föll bitarna snabbt på plats. Kivilehto konstaterar att inga externa finansiärer är inblandade utan att Kohonen ryms inom spelarbudgeten.
Att Kohonen kommer hit för att hämta hem ett sista kontrakt i karriären viftar Kivilehto undan.
– Ålder är bara en siffra. Kolla på Jaromir Jagr, han är 44 och fortfarande en fantastisk spelare. Mika satsar på att komma med i den finska truppen till årets VM och är därför väldigt motiverad. Hade han inte varit det hade vi inte tagit hit honom.
Kivilehto har tagit med Kohonens skadehistorik i beräkningen.
– Men nu är han frisk. Denna säsong i finska ligan missade Mika bara en match, och det på grund av sjukdom. Han kommer hit till Helsingborg i juli och kan vara med på alla träningar.
Förutom att han ska göra sitt på planen vad hoppas du mer få ut av honom?
– Hans kunskap och erfarenhet. Helheten. Han kommer lyfta föreningen till en ny nivå och samtidigt lära våra unga spelare massor. Jag vet hur han är. Mika vill fortfarande vinna på träning och matcher.
Mika Kohonen har skrivit på ett ettårskontrakt.
En ny version med Mika Kohonen-citat följer.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen