Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Hjälm: Mattias Hjälm: ”Mäktigt med historiens störste – och jag undrar... ”

Mattias Hjälm om FC Helsingborg:s blytyunga nyförvärv.

Nummer 29 lämnade.
Den "riktige" nummer 29, jag vet att du förlåter mig nu Jani Kukkola, kommer.
FCH har värvat världens bäste spelare genom tiderna.
Mika Kohonen.
FCH gör en supervärvning när världsstjärnan Mika Kuhonen förstärker och ska lyfta innebandyn i Helsingborg.Här tillsammans med en glad FCH:s Juha Kivilehto.Bild: Mats Roslund
Ikonen och legendaren med ett spelsinne bortom fantasin inom innebandyn. Coolt.
Säsongen 00-01 satte han ett rekord som förmodligen aldrig kommer att slås. På 29 grundseriematcher svarade han för 107 poäng, eller i snitt 3,69. Det är utomjordiskt. Ingen annan har nått den magiska gränsen 3,00 i den svenska högstadivisionen.
Han tog SM-guld med Balrog redan 2004 och hans betydelse för Storvretas förra storhetstid är oantastlig. Det blev tre raka SM-guld 2010-2012.
Han bröt den svenska VM-dominansen och vände finalen 2008 som slutade med ett historiskt första finskt guld.
Han tog Finland till ett nytt VM-guld 2010.
Mika Kohonen har utsetts till världens bäste spelare fem gånger. Respekt. Djup respekt.
Som jag lärt känna honom är det dessutom en härlig människa. Sympatisk. Och ni vet att jag gillar den finska mentaliteten, en slags strävhet kombinerad med positiv tjurskallighet. De gömmer sig inte bakom undanflykter och meningslösa floskler utan fejsar sanningen i såväl dur som moll.
Så en supervärvning av absolut högsta kaliber. Eller?
Han var världens bäste, han är inte längre det. Denna gudabenådade center fick inte vara kvar i Storvreta efter praktfiaskot i fjol när klubben missade slutspel. Till hans försvar ska sägas att både depression och skador hade påverkat under flera år, men ändå, det säger något.
Mika Kohonen vände hem till Finland. En säsong senare dyker han alltså upp i Helsingborg. FCH:s nye sportchef Juha Kivilehto menar att den nu 39-årige landsmannen "totalt sett håller bättre klass än 90 procent av spelarna i SSL". Jag instämmer inte på den punkten även om jag mer än gärna skulle vilja.
Är han en föredetting eller kan han fortfarande vara en ledande spelare i världens bästa liga? Som snurrar allt snabbare och där allt fler tar för sig rejält? Ålder spelar roll i dagens SSL.
Jag skulle hellre betona att FCH värvat en vinnare.
Den här gången jinxar jag inte. Den här gången vill jag bli över- och motbevisad. Ruggigt roligt blir det under alla omständigheter att fortsätta se en finne med nummer 29 vecka in och vecka ut i FCH.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen