Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Gyrokoptrar flyger över Skåne i helgen

Kommande helg, 21-22 maj, intas en del av det skånska luftrummet av ett antal gyrokoptrar.

Expedition Global Eagle, med Barry Jones vid spakarna, var 2004 det första försöket flyga jorden runt i en gyrokopter.Ett försök som misslyckades.Bild: MAX NASH
Flygningen sker med utgångspunkt från Enoch Thulins flygfält utanför Landskrona där det i helgen arrangeras branschmässan Nordic Aero Expo.
Det är Skånska Gyrokopterklubben som organiserar en runda i dagarna två med formationsflygning över bland annat skånska rapsfält i full blomning.
– Vi försöker samla gyrokopterpiloter till en stor gemensam flygning. Hittills har vi fått in fjorton anmälda gyrokoptrar och det blir nästan trettio piloter som ska flyga, berättar Roman Tadic, aktiv i Skånska Gyrokopterklubben.
Skånegyrorundan genomförs på initativ av Nils Gyllenkrok, Svenstorps slott, och inleds lördag förmiddag med en träff på Enoch Thulins flygfält.
Första dagens flygning går söderut till Trelleborg och södra Skåne, med övernattning i anslutning till Svenstorps slott. Dag två fortsätter rundan via Eslöv, östra delen av Skåne, Ljungbyhed och avslutas i Landskrona
Gyrokopter, eller autogiro som den hette från början, är en luftfarkost som ser ut som en helikopter men fungerar mer som ett vanligt flygplan.
Gå till toppen