Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Stort intresse för möte om utbyggnadsplaner

Ett 70-tal intresserade dök upp till stormötet om att Valhallskogen nu kan öppnas för bostadsbebyggelse.

Boende i både Skälderviken och Pomona kom till stormötet om planerna i Valhallskogen.
Det är det nya förslaget till översiktsplan som gjorde att Skeldervikens byalag kallade till ett stormöte i Segelsällskapets klubbhus i Skäldervikens småbåtshamn.
I det nya förslaget har man öppnat för framtida möjligheter att bygga bostäder i en del av Valhallsskogen, genom att beteckna det som ett utvecklingsområde.
– Vi tycker att det är märkligt att det dyker upp igen. Vid förslaget från 2014 så var hela Valhallskogen utpekat som ett grönområde, nu helt plötsligt så ska man kunna bygga på 80 000 kvadratmeter, säger byalagets Toiny Böös.
Att ägarna har intresse av att bygga i skogen, kommer dock inte som en nyhet för honom. År 2010 genomförde byalaget en enkät om vad man tyckte om planerna och de flesta var negativa.
– Vi fick även ihop 1 000 namnunderskrifter som vi lämnade över, men mandattiden är kort och historiken följer inte med.
Torsdagskvällens möte skulle handla om att ta reda på om Skäldervikenborna fortfarande har samma inställning till planerna.
– Vi vill höra vad man tycker för att få ihop underlag till ett yttrande och samtidigt informera om att alla kan lämna in ett yttrande till kommunen, samt berätta hur de ska göra.
När mötet startade klockan 19 så hade ett sjuttiotal boende i Skälderviken och Pomona kommit till klubbhuset, trots att kvällen bjöd på både sol och värme.
– Det här kändes som en viktig fråga, sa Johanna Scotte från Pomona.
Hon kom i sällskap med Ida Boberg från Skälderviken, båda för att få mer information och uttrycka sina åsikter.
– Jag vill gärna veta lite mer, även om jag kanske vet vad jag tycker, så känns det inte som att jag har alla fakta, sa Ida Boberg.
Ingen av dem bodde i området när byggplanerna var aktuella förra gången. Det gjorde däremot Christer Johansson.
– Jag har bott här i 35 år och vet vad jag tycker, men det känns märkligt att vi ska försöka styra någon annans mark, vem skulle gilla det. Det hade varit bättre om kommunen köpt marken om den är bevarandevärd.
Efter en kort nulägesbeskrivning och historik av tidigare planer var det några som ville ställa frågor.
– Hur kommer det sig att den norra delen har fått en lägre skyddsklass, vad har de för motiv till det?
Medan en annan besökare menade:
– Det har ingen betydelse. Vi är här för att vi inte vill att det byggs i skogen och det är det vi ska föra fram.
Även politiker hade bjudits in för att lyssna på mötet, inte för att ställas till svars. Kommunstyrelsens förste vice ordförande Stig Andersson (EP) ville dock ha ordet och fick det:
– Jag har varit med och beslutat om det här och det har jag gjort för att jag tror på det. Dels för att tanken är att det ska bebyggas med äldrebostäder men också för att det annars kan avverkas, sa han.
Det uttalandet var det inte alla på mötet som ställde sig bakom.
Gå till toppen