Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lund fylldes av kärlek och pridefärger

Flera hundra människor har samlats i Lundagård för att delta i årets Pridefestival. – Jag är här för att sprida kärlek, säger Miranda Lundberg och målar ett färgsprakande hjärta på sin flickväns kind.

Live-published photos and videos via Shootitlive

"All kärlek är bra kärlek", står det på en buss i Lundagård som för dagen sprakar i regnbågens färger. Miranda Lundberg och flickvännen Sara Hägertorp är här för att hjälpa till att sprida budskapet.
– Jag vill stötta de som ännu inte kommit ut ur garderoben, säger Miranda Lundberg.
Miranda Lundberg och Sara Hägertorp.Bild: Lars Brundin
Årets Lundapride fokuserar på trans och det är en av anledningarna till att Chris Schenlaer, Lunds kulturchef som i samband med förra årets pridefestival i Lund kom ut som transperson, invigningstalade.
– Kom närmare. Jag är bara en glad och stolt transkvinna, ropar hon till publiken som inledningsvis håller sig en bit från scenen.
Chris Schenlaers budskap handlar om öppenhet.
– Om vi är öppna om vem vi är kommer vi att bli fler och fler. Ytterst är det en fråga om demokrati, respekt och mänskliga rättigheter, säger hon.
Chris Schenlaer.Bild: Lars Brundin
Temat för årets Lundapride är "På väg" - som ska påminna om att Lundapride inte är en engångshändelse, utan en rörelse.
Ulrika Bergquist från Malmö har under årens lopp deltagit i flera Pridefestivaler i Köpenhamn, Stockholm och London. Hon minns sin första pridefestival:
– Det var i Malmö, för kanske ett tiotal år sedan. Då var vi fyrtio personer. Förra året var vi över sjutusen, säger hon.
Heidi Modliba och Ulrika Bergquist.Bild: Lars Brundin
Liksom Chris Schenlaer anser Ulrika Bergquist att öppenhet är viktigt.
– Det är jätteviktigt att vi visar oss. "Här är vi och vi kan se ut hur som helst". Det finns fortfarande många som inte vågar berätta om vem de egentligen är. Det är för deras skull som jag är här.
Pridefestivlen pågår under hela dagen med scenunderhållning och olika aktiviteter i Lundagård, på Mejeriet och på Stenkrossen. Prideparaden avgår kl 17.00.
Grete Petersson och Lisa Sander.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen