Olater

Ola Olofsson: Bilmekens ord är lag

KRÖNIKA. Jag känner mig sällan så utlämnad som när jag ska förklara saker jag inte förstår ett spår av och jag dessutom måste göra det till personer som kan allt om samma sak. Eller om jag besöker inrättningar där personalen kan lägga fram vilka påståenden eller fakta de vill utan att jag kan komma med några motargument överhuvudtaget.
Det är extra jobbigt när båda inträffar samtidigt.
Exempelvis när bilen mår dåligt och måste köras till bildoktorn.
Jag: ”Bilen började låta konstigt på motorvägen och det kändes som att det var punka ungefär. Men det ser vi ju båda två att det inte är det som är problemet. Men det luktar bränt från höger framhjul, kan det vara något med bromsarna? Kanske?”.
Bilmeken: ”Vi får lyfta upp den och ta en titt. Gå och ta en glass med kidsen så länge ”.
Exakt en glass senare.
Bilmeken (inte ordagrant alls, jag kan inte bilmekslingot): ”Det var bromsbeläggen som låg mot bromsskivorna. Anledning till att de kärvade var att du har använt ett petroleumbaserat fett till kolvarna. Det funkade fint förr när allt var mekaniskt, men i dag när det sitter gummibussningar i bromsoken (”?” reds. anm) måste du använda ett silikonbaserat fett. Jag har smörjt upp det nu så att det går att köra ett tag, men jag rekommenderar att du byter båda bromsoken fram, det här kan hända när som helst igen”.
Fågelholk.
Jag är ändå inte är helt rudis på bilar, jag har ändå lagat golvet i min VW 1303 från 1973 med hönsnät och Plastic padding. Men det var 25 år sedan och senast jag gjorde någon nytta under motorhuven var väl när jag 2004 bytte tändstift för sista gången på min VW Vento. Om jag hittar oljestickan när jag botaniserar i motorutrymmet i dag får jag vara glad.
Bilmeken ovan verkade helt rimlig och jag har ingen anledning att betvivla att det han sa verkligen stämde. Men vetskapen att han kan säga och påstå egentligen precis vad som helst och jag har inte en aning om det stämmer, det gör mig lite trött. Visst kan jag strunta i att lyssna på råden, men då riskerar jag också att bilen säger upp sig utanför Njurunda på väg upp till Västerbotten i sommar.
Samma känsla av maktlöshet som hos bilmeken kan jag få när jag är hos tandläkaren (som för övrigt är jättebra och hela familjen går till samma kille, viärjättenöjdamedhonom!!).
”Du har en pankradiall femetta eller fyraetta och distalytan på ettsexan har fått sig en smäll. Vi får ta fram guttaperkan här och rotfylla tvåfyran, annars är det bara en extraktion som gäller och det vill vi ju inte. Syster, hämtar du en kofferdam så kör vi i gång. Annars då, går bilen bra?”
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen