Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Efter nya storloppet kan Sarah börja ladda för Rio

Nu räknar förbundskaptenen med att Klippantjejen Sarah Lahti fixat en Rio-biljett.

Klippantjejen Sarah Lahti krossade sitt gamla rekord på 5000 meter och förbundskaptenen Karin Torneklint räknar med att OS-biljetten är säkrad.Bild: JOHANNA LUNDBERG
När Sarah Lahti satte det svenska rekordet på 10 000 meter för några veckor sedan missade hon SOK:s OS-gräns med några ynka sekunder. Men efter söndagens nya storlopp, på halva distansen, ska det inte vara något snack.
– Jag skulle bli förvånad om inte Sarah blir uttagen, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.
Torneklint var eld och lågor efter Sarah Lahtis milrekord. Efter 15.10,76 på 5000 meter, vid en gala i Hengelo, tar hon rentav till ännu större superlativ.
– Ja, det här är otroligt bra och jag måste säga att jag är ännu mer imponerad den här gången. Jag hade hoppats att hon skulle kunna närma sig 15.15, men det här är fantastiskt starkt gjort.
Även om tiden är under den nomineringsgräns som Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, satt upp betyder det inte per automatik att Sarah Lahti är klar för Rio. Men Karin Torneklint säger att hon ska skicka in sin nominering av Lahti så snabbt som möjligt och sedan är det upp till SOK.
– Jag vet inte när de gör sina nästa uttagningar. Men eftersom Sarah klarat de tuffa kraven med bred marginal, och dessutom är väldigt ung, måste hon ha väldigt bra chanser att komma med.
Sarah Lahti själv var förstås också uppåt värre, när vi ringde upp och gratulerade morgonen efter tävlingarna i Holland. I sitt tredje lopp på distansen kapade Klippantjejen nästan en minut och tio sekunder på sitt gamla personbästa (16.19,58 från 2014) och då är det klart att Sarah är nöjd.
– Kroppen kändes bra hela vägen, men eftersom jag tränat så bra den senaste tiden är jag inte särskilt förvånad. Jag visste att jag har de här tiderna i kroppen.
Men Sarah lovar att det ska bli ännu bättre. Den senaste veckan har vi ideligen fått höra och läsa om hur Sarah Sjöström krossat allt motstånd i sim-EM, trots att hon ställt upp helt otoppad. Sarah Lahti är inne i precis samma träningsupplägg.
– Ja, jag har inte heller toppat formen. Vi har kört väldigt hårt, så jag är tvärtom rejält nertränad för tillfället. Vi har valt att göra så här, kan man inte klara kvaltiderna ändå har man inte i mästerskapen att göra.
Sarah vågar inte ta ut någon OS-biljett i förskott, men hon erkänner att hon räknar med att det är klart. Så allt hon gör den närmaste tiden är med spelen i Rio i sikte.
– Näsa helg springer jag 1500 i Belgien, sedan kommer jag hem till Sverige en sväng och tävlar på Sollentunas GP, innan det är dags för EM.

FAKTA

Bara fyra blågula klara för Rio

Just nu är bara följande fyra svenska friidrottare uttagna till OS i Rio: Melker Svärd Jacobsson, stav, 5,70 Daniel Ståhl, diskus, 66,74 Angelica Bengtsson, stav, 4,70 Khaddi Sagnia, längd, 6,78 Efter söndagens lopp har också Meraf Batha (14.49,95) och Sarah Lahti (15.10,76) klarat SOK:s tuffa krav, som är 15.15 på 5000 meter.
Gå till toppen