Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saneringen av Läderfabriken flyter på utan problem

Saneringen av Klippans Läderfabrik flyter på utan några som helst problem. Mycket tack vare perfekt vår- och försommarväder kan arbetet utföras utan störningar. Och nu har man kommit fram till Torggatan där rena fyllnadsmassor lagts upp.

Rena fyllnadsmassor har lagts upp vid Torgatan i Klippan. Massorna ska användas för att täcka över marken som sanerats nere i dalen intill Klippans Läderfabriksområde.Bild: Lars Möller
Det är nu cirka sju veckor sedan saneringen av Klippans Läderfabrik drog igång. Ett flerårigt arbete som ligger på en kostnad på 107 miljoner kronor som Naturvårdsverket står för i denna etapp. Tidigare har man utfört två saneringar där delar av Läderfabrikens område kapslats in med en duk och sedan täckts över med jord.
Arbetet med saneringen har nu nått fram till Torgatan där Svevia, som svarar för saneringen, lagt upp en stor mängd jordmassor.
– Det är rena fyllnadsmassor som ska läggas nere i dalgången när saneringen är utförd på denna del. Det är lika bra att ha jorden på plats så vi sedan kan täcka över när saneringsjobbet är gjort, säger David Weiderup, Svevias arbetsledare i Klippan.
Saneringsarbetet flyter på helt utan störningar enligt David Weiderup.
– Allt funkar bra, inte minst tack vare att vädret varit helt perfekt. Nästan inget regn vilket underlättar mycket. Så får det gärna fortsätta. Vi har heller inte fått några klagomål från allmänheten. Det är ett gott betyg på att vi sköter jobbet bra, säger David Weiderup.
– Det kommer dock att bli fråga om störningar när vi ska gräva för nya va-ledningar. Då måste vi stänga av gator så att vi kan arbeta ostört, konstaterar han.
Totalt ska 100 000 ton jord som är förorenad av arsenik och krom ska köras från Läderfabriksområdet till saneringsplatsen på Nårabs Hylsltoftaanläggning. Ungefär lika mycket förorenad jord blir kvar på området och ska täckas över med duk och rena jordmassor.
I slutändan kommer området att bli ett cirka 40 000 kvadratmeter stort strövområde där kommuninvånarna och andra nyfikna kan röra sig mellan beteshagar för djur, gångstigar, planteringar med mera.
Gå till toppen