Helsingborg

Från rock på Jutan till countryscenen i London

Det krävdes en flytt till London för att Moa Bergström skulle upptäcka countryn. I dag utgör exil-helsingborgaren ena halvan av duon Fifth Floor som släpper sin första EP på nationaldagen.

De möttes i popens värld, men landade i countryn. Den svenska duon Moa Bergström och Matilda Christiansson i Fifth Floor kompletterar varandra i sökandet efter ett eget countrysound.
När Moa Bergström bodde i Helsingborg lade hon ner både hjärta och själ i att engagera sig i Studiefrämjandet. Hon var också en av de drivande mentorerna i musikprojektet Trampolin som jobbade för att få in unga tjejer i replokalerna.
Själv föregick hon med gott exempel, repade på Jutan med rockbandet Remember Sunday och hördes och syntes på den nordvästskånska musikscenen.
Först efter att ha studerat på Tech Music School, i dag BIMM London Music College, där hon träffade klasskamraten tillika countryfantasten Matilda Christiansson, öppnade hon upp för nya tongångar.
De upptäckte en gemensam favoritartist, brittiska popbandet McFly.
– Det var där vi möttes. Sedan under examensveckan blev jag övertygad av Matilda att se tv-serien "Nashville". Den innehöll mycket countrymusik och blev en bra övergång, säger Moa Bergström.
Kort därefter, sommaren 2014, skapade de en Youtube-kanal, flyttade ihop - i en lägenhet på femte våningen i stadsdelen Putney i London– och lade grunden för countrypopduon Fifth Floor.
Moa Bergström berättar hur det var ett givande och tagande för att smälta samman i en annan sorts musikgenre än den hon växt upp med.
– Hemma i Helsingborg är det mycket rock och metal. Det känns inte som att country tog någon större plats. Jag trodde aldrig att jag skulle lyssna på country, än mindre ha en duo som drar åt det hållet.
– I England är det en större genre. Samtidigt känns det som en lite mindre värld där man kanske har bättre chans att bli hörd än till exempel på rockscenen.
Det som utmärker Fifth Floor är deras tydliga rock- och popinfluenser.
– Matilda har väldigt bra textidéer, lite mer berättande historier med färgglada texter och mycket känslor. Jag kommer med ackord och låtstrukturer som baseras på min musikaliska bakgrund.
Efter ett år av musicerande deltog duon i BBC Music Day och fick uppträda utanför BBC:s huvudbyggnad. I vintras valdes de ut som en av femton akter bland hundratals sökande i tävlingen Soho Hoedown. Och kort därpå lades sista finslipningen vid debut-EP:n.
På svenska nationaldagen lanserar Fifth Floor sin EP ombord på en båt på Themsen.
I sommar prövar de sin countrypop på hemmaplan, under Festival Sommarslaget i Helsingborg den 30 juli.
– Det blir vår första spelning i Skåne. Jag tror verkligen det är något som helsingborgarna kan njuta av. Country är väldigt ärlig musik, du behöver inte massor av metaforer och invecklade sätt att säga saker på.
Inte som Kent?
– Nej, haha. Ett klassiskt sätt att förklara country på är att tre känslor och tre ackord räcker. Det var enkelheten jag föll förr, säger Moa Bergström.

Fifth Floor

Londonbaserad countrypopduo bestående av Moa Bergström från Helsingborg och Matilda Christiansson från Färjestaden.
Släpper sin debut-EP den 6 juni.
Spelar på Festival Sommarslaget i Grytan i Helsingborg den 30 juli.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen