Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

EU och USA grälar om handelsavtal

EU-kommissionen och USA grälar om vem som egentligen gör vad i förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP. På tisdagen möts de i Stockholm.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiv till TTIP-avtalet. Arkivbild.
– Det har bett att få låna vårt styrelserum på LO, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om EU-kommissionens handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Michael Froman.
Malmström och Froman är några av toppnamnen när LO, Svenskt Näringsliv och utrikesdepartementet arrangerar ett möte och debatt om TTIP. Också aktörer som Greenpeace och Jordens vänner har bjudits in.
LO för avtal
LO, Svenskt Näringsliv och den svenska regeringen driver på för att ett avtal ska bli av, för att öka exportmöjligheterna. LO skiljer sig från många andra europeiska fack på den punkten, men Thorwaldsson är nu pessimistisk om att det blir ett avtal.
– Det tycks vara så i Europa att vi får en väldig svängning till att vara negativ till frihandel och även tyvärr i USA, inte minst i det republikanska partiet. Det är oerhört oroväckande för svensk del, säger LO:s ordförande.
I Tyskland och Frankrike ökar kritiken mot avtalet.
– Det är otroligt tråkigt att de inte driver på för ett avtal, säger Thorwaldsson.
Diplomatiskt gräl
Det aktuella grälet mellan EU och USA började med skriftlig kritik från USA:s EU-ambassadör Anthony Gardner om att EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan gör "vilseledande uttalanden i pressen" om TTIP-förhandlingarna.
Inte alls, menar dock EU-kommissionen och anklagar i sin tur Gardner för att driva ett offentligt förhandlingsspel för att tvinga fram eftergifter.
Oenigheten gäller inte minst vilka jordbruksprodukter som får kallas vad, beroende på var de tillverkas.
I bakgrunden lurar ett starkt allmänt motstånd mot TTIP från flera håll i EU. Handelsavtalet anklagas ihärdigt för att vara ett hot mot miljö och demokrati.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer att ta upp TTIP-frågan på nästa EU-toppmöte, i slutet av juni, för att bekräfta att EU-länderna står bakom kommissionens strävan att få till ett avtal.
Bryssel, TT:s korrespondent
Gå till toppen