Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Teaterresa genom Landskrona historia

Ännu en gång sätter Öresundsteatern och Brukarensemblen upp en teaterföreställning tillsammans. Denna gång tar skådespelarna med publiken på en historisk Landskronaresa.

Håkan Persson spelar munken och William Pedersen Erik av Pommern Staden som föddes ur havet. De och övriga skådespelare tar med publiken på en historisk Landskronaresa.
Föreställningen börjar i Café Nell Walden på Landskrona museum. Ett häftigt gräl, får det väl beskrivas som, bryter ut mellan Erik av Pommern och en karmelitermunk.
- Men prata prata danska! fräser kungen åt munken när denne på latin ger uttryck åt sina åsikter.
Så där munhuggs de en stund.
- Munken försöker övertyga Erik av Pommern om att bygga ett karmeliterkloster, förklarar Håkan Persson som spelar munken.
Scenen är inledningen på Öresundsteaterns och Brukarensemblens nya föreställning som heter Staden som föddes ur havet. Den handlar förstås om Landskrona.
Under ungefär en och en halv timme får publiken följa med på en historisk beskrivning av Landskrona, en resa som sträcker sig mer än 600 år tillbaka i tiden.
Dessutom får publiken följa med på en vandring i staden - rent bokstavligt. Guider är skådespelarna.
- Vi kommer att gå runt på stan, säger William Pedersen som spelar Erik av Pommern.
Under föreställningen får man möta många kända Landskronabor, nobelpristagaren Selma Lagerlöf är förstås en.
- Och så får man möta äppeltjuvar, höra berglärkor kvittra innanför murarna och uppleva en beriden hundbegravning, säger Per Ullberg från Öresundsteatern.
Mer än så vill han inte berätta om föreställningen.
Jo, att även hästar kommer att finnas med. Dem bistår skånska husar- och dragontroppen och Landskrona ridklubb med. I samarbetet ingår för övrigt även Landskrona museum och Harlekin.
Även om föreställningen utspelar sig på flera platser i stan ska man inte bli avskräckt, påpekar Anders Kungsman från Öresundsteatern.
- Det kommer att finnas möjlighet att sitta ner och vi kommer inte att vandra långt, säger han.
Totalt medverkar nästan 20 skådepelare i föreställningen.
Öresundsteatern har tillsammans med brukarensemblen satt upp flera föreställningar sedan samarbetet startade för fem år sedan.
Brukarensemblen firar för övrigt just femårsjubileum i år, samtidigt som Öresundsteatern firar tio.
Samarbetet har varit fruktsamt: Hamlet Hansson från Billeberga, Oluf Brock - en landskronitisk julsaga och Den stora rådhuskuppen är några exempel som väckt uppmärksamhet. Alla för övrigt med mycket lokal landskronitisk prägel.
Premiär för Staden som föddes ur havet är det den 4 juni, föreställningar klockan 12.30 och 16.
Övriga tider: 5 juni klockan 12.30 och 16 samt 9 juni klockan 14 och 18.30.
Biljetter bokas på kulturcentralen.nu eller via mejl till Öresundsteatern. Till varje föreställning finns 20 platser.
Gå till toppen