Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gifter stänger lekplats

Det luktade otäckt när barn grävde i sandlådan på lekplatsen vid Tegelbruksgatan. Nu är platsen avspärrad, i väntan på sanering. Men ingen vet hur stort det förorenade området är.

Det är i marken vid krokodilen som en misstänkt oljetank och en påtaglig oljestank har hittats.Bild: Britt-Mari Olsson
– Barnen grävde lite djupt i sandlådan och hittade det här. Jag ringde kommunen och de kom nästan direkt. Inget av barnen verkar ha fått något farligt i sig.
Jari Huuskonens barn har inte varit sjuka efteråt, säger han. Han bor intill grönytan med lekplatsen och anmälde fyndet till miljöförvaltningen i Landskrona i mitten av april.
Miljöförvaltningens Ingrid Simonsson tog spade med sig och hittade snabbt något som kan vara toppen av en behållare i metall, nära krokodilen i sandlådan. Det luktade olja om sanden. Men hon var inte ensam på lekplatsen. En grupp barn från en förskola var också där och lekte, såg hon.
Teknik- och serviceförvaltningen skickade personal som snabbt stängslade in området, så att ingen ska komma in och leka på den giftiga marken.
Nu har en konsultfirma gjort en stickprovsundersökning i sandlådan och den omgivande lekplatsen. Fyllnadsmassorna under sanden bestod av sandig lera med inslag av tegel, keramik och kol, framgår det av rapporten. Men den nämner också för höga halter av giftiga tungmetallerna bly och kadmium och spår av oljeprodukter, som kan orsaka cancer.
Ännu är det bara lekplatsen och framförallt sandlådan som undersökts.
Hur stort är det förorenade området?
– Det vet ingen. Det behövs en kompletterande provtagning, säger Ingrid Simonsson på miljöförvaltningen. En sådan väntas inom några veckor. Det är inte känt att någon miljöfarlig verksamhet ska ha legat i området. Mycket talar för att det är en gammal oljetank med tillhörande rör som barnen råkade hitta i sandlådan.
– Jag hoppas att det inte är något annat. Jag vet att man grävde ned oljetankar på 1970-talet, eftersom de ansåg fula, säger Jari Huuskonen.Han säger att lekplatsen funnits på plats länge och att den översta sanden byttes för omkring sex år sedan.
– Det är konstigt att ingen märkte något av oljan när de satte upp nya plintar för lekredskapen. Men det var nog höst och då känns inte lukten så mycket, lägger han till.
Över stålstängslet runt lekplatsen hänger omogna kart på två träd. Om några veckor faller de till marken som körsbär av något slag. Längre bort står ett kraftigt päronträd. Just nu kan ingen säga om frukten är ätlig när den är mogen. Hur länge barnen får nöja sig med att titta på områdets lekredskap är också ovisst. Men den misstänkta tanken ska bort och den förorenade sanden också, innan lekplatsen kan öppnas igen.
Jari Huuskonens barn leker på utsidan av staketet så länge.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen