Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Män försökte stjäla apa på Tropikariet – stoppades i sista stund

Tropikariet i Helsingborg utsattes under tisdagseftermiddagen för ett ovanligt stöldförsök. Fyra till sex personer upptäcktes inne på den sydamerikanska avdelningen när de försökte stjäla en apa.

Apan som försökte stjälas är av arten rödhandad tamarin, men är inte den på bilden.Bild: Frank Augstein
– Jag hörde att det var liv där inifrån och fick syn på flera personer. När jag konfronterade en av männen så ramlade en matskål ut från hans väska, sedan sprang de från platsen, säger Magnus Lindqvist, ägare av Tropikariet.
Två av personerna lämnade platsen på en svart moped och de andra sprang därifrån. Magnus Lindqvist uppskattar att männen var i åldern 18-22 år.
– De hade nog inte räknat med att aporna skulle börja skrika så högt som de gör när de blir utsatta för fara, berättar Magnus Lindqvist.
Apan som de försökte stjäla är av arten rödhandad tamarin och värd tiotusentals kronor. Apan är liten till storleken och svart med rödrostiga händer.
– Jag kan bara spekulera men skulle tro att den här typen av apa är ganska attraktiv att ha som sällskapsdjur, säger Magnus Lindqvist.
Han berättar också om farhågan att en apa som skiljs från flocken riskerar att förtvina om den hålls instängd ensam i en lägenhet.
Tropikariet har varit förskonat från den här typen av händelser och man hoppas kunna ha kvar den öppenhet mellan besökare och djur som man har i dagsläget, när man kan gå omkring fritt bland djuren.
Magnus Lindqvist, ägare till Tropikariet.Bild: Marjan Svab
– Just nu känns det inte så tryggt eftersom det här verkar ha varit välplanerat. De valde att slå till en dag när det inte är så mycket besökare här, säger Magnus Lindqvist.
Händelsen är rapporterad till polisen men någon anmälan har inte kunnat upprättas eftersom det inte finns något bevis för att avsikten var att stjäla apan.
Tropikariet kommer nu att höja uppmärksamheten bland personalen för att förhindra stöldförsök i framtiden.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen