Inpå livet

"Vi ger dem chansen att lära känna varandra"

De bor i olika delar av Sverige och reste till fertilitetskliniker i olika länder för att bli gravida. Men när Karin och Maria förstod att de valt samme spermadonator bestämde de att låta halvsyskonen ha kontakt.

Karin och Maria vill berätta om sina barns fina relation för att avdramatisera möjligheten att hitta och hålla kontakt med donatorsyskon. Theo och Sofia tycker det är helt naturligt att säga halvsyster och halvbror om varandra.Bild: Julia Lindemalm
– Mamma, har vi ballonger? Har vi svart färg?
Theo, 9 år, och Sofia, 7 år, är i pysseltagen. Pansarvagnar byggda av äggkartonger, toarullar och gosedjur tar form på det stora bordet i vardagsrummet.
Maria och dottern Sofia har rest från Uppsala för att hälsa på Karin och Theo i Lund över helgen. De sågs senast i höstas.
– De behöver alltid lite tid för att bli varma i kläderna, båda är lika blyga, säger Karin. Men när de väl kommit igång vill de inte sluta leka.
– En gång tyckte Sofia att Karin och Theo kunde flytta till oss i Uppsala och bli en del av vår familj, skrattar Maria.
Nu vet vi att hans kvot i Sverige är fylld, så det finns fyra donatorsyskon till här. Men vi vet inte vilka de är. Utomlands kan det finnas fler.
Barnen har träffats ett par gånger om året ända sedan Sofia föddes. Redan när Maria var gravid visste hon och Karin att barnen delade genetiskt ursprung.
De kände till varandra via föreningen Femmis (Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF). Karin hade fått hjälp att bli gravid i Danmark, Maria i Lettland.
Karin och Maria välkomnar den nya lagen om rätt till assisterad befruktning även för ensamstående i Sverige. Den signalerar att deras familjetyp är lika mycket värd som andra, menar de.Bild: Julia Lindemalm
I båda fallen användes den danska spermabanken Cryos, som även säljer sperma till USA. De fick de veta att det gick att få ut mer information om donatorerna på en amerikansk sajt och blev nyfikna.
Läs mer:Kontakt med spermadonator ska studeras
Karin och Maria kände igen samma profil och jämförde donatornumren de fått. Det visade sig att de fått sperma från samme man.
- Det var helt osannolikt, säger Karin. Nu vet vi att hans kvot i Sverige är fylld, så det finns fyra donatorsyskon till här. Men vi vet inte vilka de är. Utomlands kan det finnas fler.
Vi ger dem chansen att lära känna varandra från början, sedan får de själva bestämma om de väljer att vara kompisar även senare i livet.
Eftersom donatorn är anonym, vilket är tillåtet i Danmark, har barnen ingen rätt att ta söka upp honom. Men Karin och Maria beslöt direkt att hålla kontakten.
– Jag och Theo var med på Sofias dop. Det finns foton där Theo håller henne i knäet, säger Karin.
– Det kändes smidigt från början och har alltid varit avslappnat och lugnt. För oss har det varit som att träffa en ny kompis, säger Maria.
Och visst harmammorna tittat efter likheter hos barnen.
– Du såg likheter på en gång, medan jag har gjort det först nu, till exempel i rörelsemönster, säger Karin.
Omgivningen har mest reagerat positivt på att Karin och Maria låter donatorsyskonen Theo och Sofia träffas under uppväxten: "Många släktforskar och det ses inte som någon kontroversiell hobby. Det här är som släktforskning fast i nutid. Istället för att hitta gamla förfäder kan du hitta släktingar som lever nu", säger Karin.Bild: Julia Lindemalm
När de ses blir det lek, utflykter och pyssel, som i dag.
– Vi ger dem chansen att lära känna varandra från början, sedan får de själva bestämma om de väljer att vara kompisar även senare i livet, säger Karin. Om man ska ta kontakt med någon helt okänd först i tonåren tror vi det blir svårare.
– De får ha det här i sina barndomsminnen, det känns fint att få ge det, säger Maria.
Läs mer:Hon letar efter sin anonyme donatorpappa
Genom föreningen Scandinavian Seed Siblings kan fler donatorbarn nu matchas ihop med halvsyskon. Karin tycker att även svenska kliniker borde tillhandahålla information som gör det möjligt.
- Här i Sverige tycker vi att vi är så duktiga som inte tillåter anonyma donatorer, men samtidigt fråntas barnen rätten att hitta halvsyskon, säger hon.
Det spelar också in att Theo och Sofia är ensambarn. Om barnen redan har en syskonrelation blir det kanske inte lika viktigt.
En förutsättning för kontakt mellan donatorsyskon är förstås att föräldrarna är öppna med hur barnen kommit till världen. För Karin och Maria har det varit självklart att från början berätta att de fått "frön" från samma donatorpappa.
Bland föräldrar tror de att ensamstående mammor är extra intresserade av att spåra syskon.
– Vi är oftare mer utåtriktade socialt eftersom vi behöver ta hjälp, säger Maria.
– Det spelar också in att Theo och Sofia är ensambarn. Om barnen redan har en syskonrelation blir det kanske inte lika viktigt, säger Karin.
Theo, 9, och Sofia, 7, gillar bland annat att pyssla när de träffas ett par gånger om året. De gör också utflykter tillsammans och hänger på lekplatser.Bild: Julia Lindemalm
Men alla i Femmis resonerar inte som de.
– En del vill vänta och tycker att barnen ska få bestämma själva, säger Karin. Några hänger också upp sig på ordet halvsyskon. Syskon är de man bor med, tycker de. På engelska används ordet diblings istället för siblings, med d som i donator. Det är ett bra ord.
Barnens relation till varandra är lite som kusiners, säger mammorna. Men vad svarar Theo om en kompis frågar vem Sofia är?
– Hon är min halvsyster, säger han utan minsta tvekan.
Det skulle vara roligt att träffa fler. En tjej jag känner har hittat fyra halvsyskon till sitt barn i Sverige och Danmark.
Hur ställer ni er till att bli kontaktade av fler?
– Det skulle vara roligt att träffa fler, säger Maria. En tjej jag känner har hittat fyra halvsyskon till sitt barn i Sverige och Danmark.
– Än så länge är de för små för att skriva till någon på andra sidan jordklotet, säger Karin. Men längre fram kan man öppna för sådana kontakter.
Fotnot: Karin och Maria vill bara träda fram med förnamn av hänsyn till sina barn.

Hon hjälper donatorbarn hitta genetisk släkt

Trots att många utländska donatorer är anonyma knyts släktband mellan barnen. Var sjunde medlem i ett skandinaviskt matchningsregister har hittat släktingar.
Maria Hasselblad saknade ett forum där alla parter i triangeln - föräldrar, donatorbarn och donatorer - kunde mötas. Därför grundade hon Scandinavian Seed Siblings, en förening med mötesplats och matchningsregister för barn som kommit till genom spermadonation.
Maria Hasselblad.Bild: Bodil Lindholm
Sedan 2009 har den hjälpt närmare femtio familjer att koppla ihop genetiska halvsyskon.
– För många är inte donatorns identitet det viktigaste, men det kan vara givande att lära känna andra barn som blivit till med samma donator. Halvsyskon kan spegla sig i varandra och ha kul ihop.
För att ett barn ska hitta sin donator krävs att han är öppen. Men anonyma donatorer i till exempel Danmark har ett donatornummer. Via det kan halvsyskon spåras.
För en del barn är det en stor sorg att inte känna till andra delen av det genetiska ursprunget. Men många reflekterar inte ens över det och ser det som en helt okomplicerad sak.
Maria Hasselblad fick själv dottern Linnea med hjälp av donerad, dansk sperma. Hon la ut efterlysningar på nätet med donatornumret för att hitta halvsyskon. Sökandet tog en oväntad vändning när donatorn tog kontakt. Han hade googlat på sitt nummer och kopplade ihop efterlysningarna med en tidningsartikel om Maria med bild på en fyraårig flicka.
– Vi har träffats en gång och det känns fantastiskt att min dotter har möjlighet att ha kontakt i framtiden om hon vill.
Det är ovanligt att barn och anonyma donatorer får kontakt. Föreningens matchningsarbete bygger helt på ömsesidighet.
– För en del barn är det en stor sorg att inte känna till andra delen av det genetiska ursprunget. Men många reflekterar inte ens över det och ser det som en helt okomplicerad sak.
FAKTA

Var sjunde har fått napp

Scandinavian Seed Siblings är en mötesplats för donatorbarn, deras föräldrar och donatorer. Föreningen också ett matchningsregister för den som söker kontakt med genetiska släktingar.
Föreningen har närmare 500 medlemmar och omkring var sjunde medlem har funnit släktingar via registret.
Donatorregister:
Scandinavian Seed Siblings
Donor Siblings Registry
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Läs alla artiklar om: Inpå livet – Rätt till genetiskt arv
Gå till toppen