Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Har du sista pusselbiten till leksakssamlingen?

Deras samling Happy Meal-leksaker är i stort sett komplett. Möt Helsingborgsfamiljen som älskar leksaker.

Han började samla vilda västern- och riddarleksaker i nioårsåldern, och hon på Barbie- och Kendockor den dag hon fyllde sju. Att de båda passionerade leksakssamlarna sedan skulle sammanstråla på en musikerutbildning låter som en saga.
Maria och Allan GutheimBild: Tove Scherman
– När vi insåg att vi hade både musiken och leksaksintresset gemensamt var vi ju tvungna att gifta oss, skrattar Allan Gutheim.
Detta var i början av 90-talet och Maria och Allans leksakssamlande systematiserades alltmer. Museet Toy World i Helsingborg startade paret för tre år sedan.
- Vi drev ett liknande i Stockholm under många år men behövde en lugnare tillvaro, berättar Maria Gutheim.
I Stenbockgallerians källarplan bygger de upp sina världar. Playmobil från 70-talet, Barbiedockor, Smurfar och Star Wars.
- Vi samlar inte på gamla antika leksaker, utan de vi själv lekt med. Tanken är nostalgi för dem som är födda på 60-talet och framåt, säger Maria Gutheim.
Men även dagens barn har blick för utställningarna.
- Det kommer in småbarn här som har benkoll på Star Wars. Vi måste finstudera filmsekvenser för att ställa allt rätt i montern.
På lördag treårsjubilerar museet med en nyöppnad legoutställning. Samtidigt ställer parets yngsta dotter Nathalie ut sin stora samling Star Trek-figurer, som hon byggt ut i snart tio års tid.
- Jag föll för seriens optimistiska framtidssyn redan som barn. Den skiljer sig en hel del från andra science fictionserier, säger hon.
Utställningarna är fördelade i små rum. Längs väggarna i en avstickare har Gutheims ställt ut det som ofta hamnar i soporna. Samlingen av runt 2 200 svenska Happy Meal-leksaker är i stort sett komplett.
- Happy Meal lanserade i Sverige 1986. Vi började samla i mitten av 90-talet, när barnen var små, berättar Allan Gutheim.
Men varför samla på det som många betraktar som skräp?
– Leksakerna är ett dokument som säger en hel del om vår tid, säger Allan Gutheim.
Numera får familjen Gutheim nylanserade leksaker direkt från Mc Donald´s. Företaget uppskattar deras samling.
Men när barnen var små åt de ofta åt på Mc Donald´ när samlingen skulle kompletteras.
– Det kunde uppstå en hel del konflikter om vem som skulle få behålla leksaken, vi eller barnen. Ibland fick det bli dubbla menyer, skrattar Maria Gutheim.
Att få tag i alla leksaker i en serie kunde dessutom stupa på att samma figur dök upp om och om igen. Ett år bestod Happy Meal-leksakerna av samtliga 101 Dalmatiner.
- Då hade vi ett sjå, men till slut lyckades vi samla dem allihop, säger Maria Gutheim
Toy World
Vilka: Maria och Allan Gutheim.
Vad: Leksaker från i huvudsak 60- och 70-talen. Samt en i stort sett komplett samling av Mc Donald´s svenska Happy Meal-leksaker.
Var: I Magnus Stenbockgallerian på Kullagatan.
Aktuell: Med treårsjubileum, gästande Star Trek-utställning och ny Legoutställning. Legoutställlning består av licensierade teman,bland annat Indiana Jones och Sagan om Ringen, och invigs lördagen den 4/6.
Öppettider: Onsdagfredag 12-17 samt lördag till söndag
12-16.
Gå till toppen