Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu inleds årets muslimska fastemånad

Vid solens uppgång i morgon måndag inleds fastemånaden ramadan – en av årets viktigaste muslimska högtider. Under de kommande veckorna ska troende muslimer avstå mat, dryck och sex under dygnets ljusa timmar.

Fredagsbön i Stockholms moské. Arkivbild.
– Under en del av dagen ska man avstå från det som är världsligt, säger Mahmoud Khalfi, imam i Stockholms moské och talesperson i religiösa frågor hos Islamiska förbundet.
– Det är en viktig plikt i religionen. Många lärda säger att man ägnar mer tid åt den andliga delen av sitt liv och att komma närmare Gud.
Fastemånaden ramadan är en av islams fem pelare och infaller den nionde månaden i den muslimska månkalendern. Varje år inträffar den elva dagar tidigare än föregående år.
Enad kalender
Nytt för i år är att en muslimsk konferens i Istanbul i maj för första gången har enats om en gemensam kalender för när ramadan ska firas. Tidigare har olika tolkningar av koranen lett till att fastemånaden och det avslutande firandet har infallit på olika datum på olika platser.
Mahmoud Khalfi deltog på konferensen.
– Det här har varit en diskussion i den muslimska världen i femtio år, när ramadan börjar och slutar. Men nu har man kommit överens, säger han.
Vid solnedgången den 5 juli bryts fastan för att följas av den flera dagar långa festen id al-fitr.
Problem med midnattssol
Men i delar av Sverige går solen aldrig ner vid den här tiden på året. Det ställer till det för fastande muslimer, som ska förhålla sig till solens upp- och nedgång.
Förra året åkte Mahmoud Khalfi tillsammans med flera imamer från Sveriges imamråd och Europeiska rådet för fatwa och forskning till Kiruna, för att på plats studera hur problemet ska hanteras. Men en slutlig lösning kan komma att dröja flera år.
Tills dess är rekommendationen att muslimer i områden med midnattssol ska utgå från det dygn då det senast gick att urskilja dag och natt.
– Det är problematiskt. Men det innebär att man ska bryta fastan vid den tid som har fastställts, även om solen inte har gått ner, säger Mahmoud Khalfi.
TT
Gå till toppen