Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nationaldagsfirande i Ängelholm: ”En mycket trevlig tillställning”

Fullsatt framför scenen och lång kö till glassen: där har ni två säkra tecken på ett lyckat nationaldagsfirande.

Inga Lill Persson Anna Lindström.Bild: Joakim Björck
Nationaldagsfirandet i Hembygdsparken blev en soldränkt familjefest.I vimlet träffade vi bland andra Ken Andersson med sonen Kalle, 15 månader, i famnen. Båda var klädda i Sveriges färger och viftade med flaggor.
– Jag gick med i tåget när jag var liten, och det är viktigt att även den nya generationen gör det. Det är en speciell dag för hela landet, säger Ken Andersson vars familj representerade Tåstarps gymnastikförening.
– Men viktigast är nog glassen till den lille! lägger han snabbt till.
Tåget med Hemvärnets musikkår och lokala föreningar började vid Stortorget och marscherade in i parken klockan 13. Då var det sedan länge fullsatt i bänkraderna.
Den svenska flaggan hissades av Flottans män varpå en varierad sång- och musikunderhållning tog vid. Bland andra medverkade en barnkör samt Husbandet med Kajsa Engstrand och Markus Södergren.
Högtidstalet hölls av Johan Brink från stadsbiblioteket. Han berättade att det på dagen var 100 år sedan svenska flaggans dag firades första gången. I Ängelholm krockade det dock med den ordinarie stormarknadsdagen den gången, så det blev "lite si och så med firandet".Men sedan dess har det onekligen tagit sig. Det var lång kö till parkeringsplatserna, lång kö till glasskiosken och gott om folk i hela parken.
Inga-Lill Persson trivdes tillsammans med barnbarnet Anna Lindström.
- En mycket trevlig tillställning. Jag är ju svensk, så det här hör till. Man ser här hur mycket folk det drar, så det fyller en funktion, säger Inga-Lill Persson.
Pyttetrollet "Blomman" bjöd in alla barn till bus och mys tillsammans med Pettson och Findus och andra oknytt. Vi passade på att fråga Pettson (alias Peter Lindholm) hur han brukar fira nationaldagen, och fick som svar:
– Med mucklor, hönor, Findus och extra många ägg på bordet!
Vid firandet delades det också ut en rad priser.
Ängelholms kulturpris gick till Dansfabriken med Sofie Hofvendahl och Nicole Månsson i spetsen. Kommunens kulturstipendium: Hanna Agenius (teater) och Oskar Nilsson (musik). Årets idrottsprestation: volleybollmästarna EVS. Årets idrottsprofil: bowlingspelaren Sandra Andersson. Årets idrottsledare: gymnastiktränaren Jeanette Tarring.
Gå till toppen