Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kungen mindes ensamma promenader på Sofiero

Kungen hyllade Sofiero och det välkomnande Sverige i sitt nationaldagstal inför tusentals besökare på Sofiero.

Kung Carl XVI Gustaf tog rejält avstamp i Sofieros historia när han höll sitt nationaldagstal från scenen framför det tidigare kungliga slottet. Kungen berättade om hur hans farfars farfar kronprins Oscar och hans hustru Sofia flyttade in på Sofiero för 150 år sedan.
– De hade förälskat sig i den här platsen vid ett besök i Helsingborg och bestämt sig för att bygga ett sommarslott. Och det är inte så svårt att förstå när man ser den här vackra parken som har vuxit fram sedan dess, sa kungen.
Han beskrev sedan hur kronprins Gustav Adolf, kungens farfar, fick slottet i bröllopsgåva 1905 och hur han och kronprinsessan Margareta byggde upp Sofieros trädgårdar.
– Under hela sitt liv tillbringade min farfar sina somrar på Sofiero. Här kände han sig hemma. Det här var hans plats på jorden. Även jag har många fina minnen från Sofiero. Men det var också här som mitt liv förändrades för alltid. Kung Gustav VI Adolf var inte bara min farfar. Han var också min företrädare som kung av Sverige, sa kungen och beskrev de dramatiska veckorna sensommaren 1973:
- De sista veckorna i hans liv tillbringade jag mycket tid på Sofiero. Då gick jag många promenader i parken - ensam. Eller med min syster Christina. Med henne talade jag om framtiden och insikten började sjunka in att jag snart skulle axla en mycket stor uppgift. Kung Gustav VI Adolf dog den 15 september 1973 på Helsingborgs lasarett. Det var en tung och allvarlig dag. Jag sörjde min farfar och skulle också efterträda honom. Jag var 27 år gammal. I år har jag fyllt 70, sa kungen och möttes av applåder.
Här växlade kungen spår och beskrev förändringarna sedan det tidiga 1970-talet. Kungen talade om digitalisering och berömde Helsingborg för att ligga i framkant med e-handelscentra och fria wifi-zoner.
Han talade också om globalisering och risken för rotlöshet.
- Att höra hemma - den känslan är viktig. Jag önskar att fler ska få uppleva den här i Sverige. Alla ska kunna känna trygghet och gemenskap i vårt land oavsett var man är född, oavsett på vilka platser man bor. Det är detta som vi firar på vår nationaldag - samhörigheten med Sverige och med varandra.
– Den 6 juni lyfter vi fram fina symboler för detta inte minst den svenska flaggan. Den är välkomnande. Den tillhör alla svenskar - nya och gamla. Och den symboliserar det som är vårt gemensamma hem. Vår plats på jorden.
Här möttes kungen åter av applåder innan han gick in på ett annat område som han brinner för - miljö och natur. Kungen lyfte fram Helsingborgs satsning på ett stadsnära naturreservat nära Sofiero och avslutade med orden:
- Kära helsingborgare. Jag vill också tacka er för att ni tar så väl hand om den här platsen som betyder så mycket för mig och min familj.
90-åriga Birgit Hagman från Hittarp vände sig direkt efter talet till tidningens utsände, med orden:
– Det bästa tal han någonsin har hållit. Innehöll allt. Helt underbart, sa hon och lyfte särskilt fram kungens tal om allas lika värde.
– Jag är rörd, sa Birgit Hagman.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen