Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Trädgårdsrundan öppnar grindarna för alla

I helgen öppnar 75 privatpersoner och företag sina trädgårdar för allmänheten. Eira Fogelberg ska visa resultatet av femton års odlande och byggande av trädgårdsrum.

Eira Fogelbergs trädgård i Mariastaden har flera rum.Bild: Britt-Mari Olsson
När Eira Fogelbergs familj flyttade in i ett av Skanskas nybyggen i Mariastaden 2001 fanns bara tung blöt lerjord runt huset. Själv kunde hon inte alls mycket om trädgård då, men hade hört att pilträd dricker mycket vatten.
– Jag köpte en trollpil som var kanske en halvmeter hög och planterade mitt på tomten bakom huset. Så drog vi en cirkel runt trädet och planterade gräs. Det blev början, sen växte trädgården fram efter hand. Jag har aldrig gjort någon ritning över den här trädgården, något som jag annars gör åt andra numera i mitt jobb, säger Eira Fogelberg.
I helgen är hon en av 75 privatpersoner och företag som visar upp sina trädgårdar. Trädgårdsrundor har funnits tidigare i flera år. Nu är det första gången som Helsingborgs trädgårdsförening håller i arrangemanget.
– Föreningen firar dessutom 100 år i år, så det passar bra. Vi arbetar helt ideellt men har fått mycket stöd av de nordvästskånska kommunerna i Familjen Helsingborg, säger Maria Winberg Nordström, som är sammankallande i föreningen.
I helgen visar 75 privatpersoner och företag sina trädgårdar för allmänheten. Eira Fogelberg och Maria Winberg Nordström är två av deltagarna i Trädgårdsrundan.Bild: Britt-Mari Olsson
Hon ska själv visa sin trädgård i helgen, precis som hon gjort ett par gånger tidigare.
– Det ger mycket glädje att träffa människor som älskar trädgård. Man delar med sig med tips till varandra och det känns gott. Välbefinnande och livsglädje, kan man säga.
Eira Fogelberg har också visat sin trädgård förut och kan känna sig lite nervös, även om det mest är roligt.
– Ibland kan man höra vad de säger om trädgården innan man själv har hunnit ge sig till känna. Då undrar man vad de ska tycka. Men det är ju samtidigt kul att visa upp och man får mycket uppskattning.
När trollpilen var planterad och familjen Fogelberg hade fått ett skuggande storsegel över baksidans uteplats började Eira sätta fler växter i trädgården.
- Men jag köpte bara sånt som såg fint ut, utan att läsa på. Det slutade med att alla plantor dog och jag fick rycka upp dem. Då blev jag tvungen att läsa om växter och snart blev jag mer och mer intresserad. Till sist började jag jobba som trädgårdsdesigner.
Ett riktigt storsegel från en båt är tak på Eira Fogelbergs uteplats. "Vi skaffade det för många år sedan, innan det blev populärt att sälja segelduk som utetak." berättar hon.Bild: Britt-Mari Olsson
Nu är grönskan både fritid och arbete. Varje dag ägnar Eira Fogelberg mycket tid åt trädgården. På våren ska det rensas och fixas. Nu på sommaren, vattnas och klippas. Och så föds nya idéer. Den Fogelbergska trädgården har många olika rum, en del med tak.
– Man kommer på nytt efter hand. Från uteplatsen gjorde vi en träbrygga ut till ett stenparti, men det ville vi använda mer och gjorde ett däck med sittplats. Där blev det så varmt att sitta att vi blev tvungna att bygga en pergola över. Så där håller det på.
När Eira Fogelberg ska välja ut en växt som favorit blir det svårt. Men hon fastnar för klotlönnarna som hon fick i 40-årspresent för några år sedan. De ska med tiden bli så stora och runda att den höga häcken intill ska kunna klippas ned utan att det blir för mycket insyn.
– Det är för att häcken ska bli lättare att klippa. Jag vill att trädgården ska vara praktisk. Därför har jag mycket marktäckare så att ogräset inte får en chans. Annars gillar jag mer gröna växter än blommor. Visst är blommor fina, men jag är mer ute efter olika gröna strukturer. Så till favoriterna hör förstås också alla mina olika gräs, jag har 42 stycken, säger Eira Fogelberg med ett skratt.
De 75 trädgårdarna som visas på lördag och söndag är öppna klockan 10-17. Den 8 oktober ska en del av dem också visas i den så kallade Månskensrundan. Mer information finns på hemsidan tradgardsrundorna.se, eller sök tradgardsrundorna på Facebook.
Med uteplatser på olika sidor av huset finns det alltid någon plats som har sol eller skugga, vilket man än föredrar.Bild: Britt-Mari Olsson
På femton år har trollpilen blivit ett stort träd.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen