Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska Stine Hvid hottar upp Högaborg med en väggmålning

Stine Hvid målar en mural på Traktörvägen.Bild: Tom Wall.
Den danska konstnären Stine Hvid trivs med att måla på hög höjd. Hennes senaste alster växer nu fram på en husfasad på Högaborg.
Drygt tio meter upp i luften, på en byggnadsställning intill husfasaden på Traktörsgatan 1–5, gassar solen.
– Jag tror att färgen reflekterar värmen, säger Stine Hvid och torkar svetten ur pannan.
Den danska konstnären har blivit inbjuden av Kulturhotellet och Helsingborgshem för att ge liv åt stadsdelen Högaborg.
De senaste tre åren har hon ägnat sig åt att göra väggmålningar på heltid. Allt började med en gorilla och en ett lejon som blev till under en festival i Köpenhamn. De fyra ugglorna, som hon kallar för ”globetrotters”, är Stine Hvids andra konstverk i Sverige.
Arbetet började i tisdags under den mest kritiska fasen.
– Det svåraste är uppstarten, att skissa upp motivet och teckna rutnät. Det hela står och faller på om proportionerna är rätt eller inte, förklarar hon.
Ugglorna har dragit mångas blickar till sig. Men var de kommer från, och var de är på väg någonstans, vill Stine Hvid att Högaborgsborna själva ska fundera kring.
– Detta är ett område med folk från hela världen. Därför handlar motivet om att resa, från ett ställe till ett annat. Och alla historier som det medför. Jag vill att barnen ska vara med och skapa egna berättelser, säger hon om ugglorna som har blivit lite av hennes kännetecken.
– Det bor några stycken i Köpenhamn också.
Tjusningen med väggmålningar är att betraktaren kommer i direkt kontakt med konsten, menar Stine Hvid.
– Det är ett perfekt sätt att lyfta en av stans coolaste stadsdelar på. Jag fick gåshud redan när jag såg skissen, säger Johanna Lanner från Helsingborgshem.
Trots långa dagar med åtta till tio timmars målning, beräknas målningen vara färdig först om ett dygn eller två.
– Om allt går som det ska och inte liften stannar eller så, skrattar Stine Hvid.
Gå till toppen