Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lunds kommun gjorde rätt som torrlade Julgalan

Lunds kommun gjorde rätt som nekade arrangemanget Julgalan alkoholtillstånd. Det slår länsstyrelsen fast efter att ha granskat kommunens beslut.

Lunds kommun gjorde rätt som nekade Julgalan alkoholtillstånd.Bild: Tom Wall
Omkring 4 000 personer hade köpt biljetter för julbord och show på Victoriastadion i december förra året. Huvudattraktionen i den turnerande showen var artisterna Hasse Andersson och Måns Zelmerlöw.
Men Lunds kommun avslog Julgalans ansökan om serveringstillstånd. Anledningen var att arrangörerna, tre olika eventbolag, inte uppfyllde alkohollagens krav på ekonomisk lämplighet. Flera av bolagen bakom galan hade gått i konkurs och lämnat en mängd arrangörer med skulder.
"Ett stort antal arenor har inte fått betalt för hyran". Julgalan tror att om man kommer med ett nytt bolag i år igen så får de inga problem", sade Annika Landfors, tillståndschef i Lunds kommun till Sydsvenskan.
Men medan Lunds kommun satte stopp för serveringstillstånd fattade andra kommuner som Helsingsborg, Malmö och Kristianstad motsatt beslut.
Frågan hamnade hos länsstyrelsen som löpande granskar kommunernas tillståndsbeslut. Och nu får Lunds kommun rätt. "Det råder stor oklarhet kring de ekonomiska förhållandena", konstaterar länsstyrelsen och påminner om att för att få alkoholtillstånd, ska den sökandes personliga och ekonomiska förhållanden alltid ska prövas.
– Vi har känt oss trygga hela tiden med vårt beslut. Men med tanke på mediauppbådet i denna fråga och att andra kommuner har gett Julgalan tillstånd så känns det skönt att få svart på vitt att beslutet var korrekt, säger Annika Landfors.
Hon hoppas nu på att få ta del av länsstyrelsens granskning av de andra kommunernas tillståndsbeslut.
– Förutsättningarna kan såklart variera men det är märkligt att besluten blev så olika. Förhoppningsvis leder granskningen till en större enhetlighet när det gäller alkoholtillstånd, säger Annika Landfors.
Gå till toppen