Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musikalisk keramik och drejat

Dubbelutställning i sommar på Keramiskt center.

Anna R. Kinman är keramiker och musiker.Bild: Anders Malmberg
På lördag har två nya utställningar vernissage på Keramiskt center. I galleriet visar Malmökeramikern Anna R Kinman sina naturinspirerade alster.
– Vi behöver byta perspektiv och stanna upp och lyssna på naturens kraft. Jag tror vi moderna människor missar det, säger hon.
Förutom ett visst miljöinslag är hon otroligt fascinerad över formerna som finns bland snäckor, blad och träd.
– Jag har sen länge arbetat med form. Det började för några år sen med att jag förstorade en pytteliten grej. När man förändrar perspektivet så ser man samband med andra former runt omkring oss.
Anna R. Kinman ställer ut.Bild: Anders Malmberg
Hon har sysslat med keramik på heltid sen 2002, men har också musiken som en viktig röd tråd. Emellanåt frilansar hon som barockaltviolonist och Anna R Kinman ser ett klart samband mellan de två konstformerna.
– Jag vill skala bort allt onödigt och precis som i ett Mozartstycke jobba med strukturen och de långa linjerna.
Det är inte första gången hon ställer ut på Keramiskt center. 2014 var hon med på utställningen "Nära leran", då ihop med 19 andra keramiker.
På lördagens vernissage blir det även en mathappening. Då ska David Mill från Höganäs saluhall ordna en buffé där maten läggs upp på fat som Anna R Kinman tillverkat.
Samtidigt pågår utställningen "Drejat" där 23 keramiker från NV-Skåne visar upp sin keramik.
– Vi vill slå ett slag för drejningen. Idag är det inga nykomlingar som drejar och vi bjöd in runt 30 keramiker, säger Anna Malin Tibe.
Claes Thell är keramiker i Höganäs.Bild: Anders Malmberg
Bland deltagarna finns Claes Thell, Bente Brosböl Hansen, Ove Thornblad och Harry Oxenblå.
– Vi visar också upp de olika stegen i drejning och på vernissagedagen kommer Nickos Lemonis från Höganäs drejeri att visa hur det går till, säger Anna Malin Tibe.
Både stora och små drejade pjäser finns med liksom bruks- och konstkeramik.
Vernissagen äger rum kl 12 och utställningarna varar till och med 31 augusti.
Gå till toppen