Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Öresundskraft säljer kunnande i England

Sverige ligger långt framme när det gäller fjärrvärme. Nu ska kunnandet gå på export. Öresundskraft och Göteborg Energi gör gemensam sak och tar avstamp i England.

– Vi vill fungera som rådgivare snarare än traditionella konsulter, säger Lars-Inge Persson, affärsutvecklare på Öresundskraft, när det gäller satsningen på Nordic Heat.
Många länder intresserar sig för fjärrvärme. Skälen är flera, ett är att de vill fasa ut fossila bränslen. Ett annat att det kan vara en god affär, både ekonomiskt och för miljön att ta tillvara överskottsvärme från industrin och nyttja den till att värma upp fastigheter. Så sker i Helsingborg, där Kemira står för ungefär 30 procent av energin som Öresundskraft levererar i form av fjärrvärme.
Att investera i fjärrvärme kräver en hel del – inte minst kunnande, teknik och finansiella lösningar. Öresundskraft och Göteborg Energi vill nu förmedla delar av den kunskapen. Tillsammans med Peter Anderberg, entreprenör som arbetat länge med fjärrvärme, har de skapat organisationen Nordic Heat för den saken skull.
Flera engelska städer har tagit kontakt. Merparten av bostäderna i landet värms i dag upp med naturgas, men det finns politiska beslut om att hitta alternativ för framtiden. Stoke-on-Trent är en av dem som intresserar sig för fjärrvärme och köper kunskap av Nordic Heat.
– Vi försöker hjälpa dem genom att ta rätt övergripande beslut och vill fungera som rådgivare snarare än traditionella konsulter, säger Lars-Inge Persson, affärsutvecklare på Öresundskraft.
Allt fler länder intresserar sig för fjärrvärme, som sedan länge är väl utbyggd i Sverige.Bild: Fredrik Johansson
Vad krävs för att fjärrvärme ska vara ett intressant alternativ på en marknad?
– Fjärrvärme kan vara helt rätt ur miljösynpunkt, men måste också fungera prismässigt. Om man får se att energilösningen fungerar kan det komma politiska styrmedel som hjälper till, så som det har gjort här i Sverige.
Lars-Inge Persson ser verksamheten som något av ett test och skulle den ta fart på allvar finns det anledning att se över hur den ska drivas. Kanske skapas ett nytt bolag för ändamålet. Till en början delas intäkterna mellan de tre parterna.
Andrew Briggs och Sébastien Danneels från Stoke-on-Trent gästar Helsingborg för att få mer kunskap om fjärrvärme.
Marknaden kan växa. Belgiska städer har också hört av sig och fler kan följa.
– När man startar något helt nytt tar det lite tid innan man vet hur man ska paketera och få ut kunskapen på marknaden. Men nu börjar det hända något stort, säger Peter Anderberg.
Nordic Heat har kommit en bit på väg, även regeringen intresserar sig för satsningen.
– Vi presenterade tankarna för en delegation med energiminister Ibrahim Baylan i spetsen. Jag tror de uppskattar att vi säljer kommunal kompetens utomlands. Sverige skulle kunna göra det på fler områden.
Vilka?
– Vattenrening och avfallshantering är några, vi är duktiga på att bygga ihop affärsmodeller med teknik här i Sverige. Men nu har vi allt fokus på fjärrvärmen, säger Peter Anderberg.
Gå till toppen