Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Hit kommer en container med kultur

Ett strandbibliotek med böcker och magasin som på kvällen förvandlas till en musikscen och som somliga dagar kan rymma en konstateljé. Det blir verklighet om en månad på Gröningen, där ”kulturcontainern” gör sitt första stopp.

”Konstnärer ska alltid stöpas i näringslivets former. Det är väldigt fyrkantigt. Det är när kreativa människor och näringslivet möts som det blir spännande", tycker Axel Swanstein och Peter Eriksson.Bild: Yvonne Johansson
Lite strul med bygglovet gjorde att kulturcontainern inte kunde installeras på Drottninghög i maj enligt plan. Men i mitten av juli lovar initiativtagarna Axel Swanstein och Peter Eriksson att den ska vara på plats bland badgästerna vid Gröningen, för att sedan turnera under ett år. Just nu specialbyggs den med glasparti och en tre meter lång scen.
– Containern kommer att bli komplett med allt som behövs för att fungera för olika typer av kultur – ljud, ljus, och värme. Längs ena långsidan får den en scen, säger Axel Swanstein.
Bakom kulturcontainern står Axel Swanstein och Peter Eriksson – samma unga män som öppnade Kulturhotellet på Södergatan för ett år sedan.
Tanken med containern är ge en plattform för dem som inte har en naturlig plats i det etablerade kulturlivet. Under året ska den sättas upp på olika platser och med olika syften. Projektet är att samarbete mellan Kulturhotellet, Helsingborgshem, kulturförvaltningen och företaget Lambertsson, som står för själva containern.
– Det finns fantastiskt duktiga kreatörer i Helsingborg som inte har någon koppling till det traditionella kulturlivet. Helsingborg har få scener för den friare kulturen, så många dras till Malmö eller Köpenhamn. Är man över 25 är man inte ens välkommen till Rumett på Dunkers, säger Peter Eriksson.
Containern ska turnera runt i Helsingborg under ett år. Den som har idéer för kulturcontainern får gärna höra av sig till kulturhotellet. Programmet för Gröningen i sommar är inte helt klart, men ett antal musiker har hört av sig för att få spela på den tillfälliga sommarscenen.
– Det är allt från Singer-songwriter till dj:s. En del konstnärer har också hört av sig för att få använda den som ateljé. Man får vara i containern gratis, mot att man håller den öppen, säger Peter Eriksson.
De två initiativtagarna kommer att tillbringa mycket tid i containern i sommar och ser fram mot att möten med konstnärer, musiker och vanliga helsingborgare. Containern kommer att vara bemannad när den är öppen.
– Helsingborg har en jättepotential med en stor kultursektor, men den är klart underutvecklad utanför de stora scenerna. Vårt mål är att fler ska kunna livnäras sig på sitt kreativa uttryck. När konst och näringsliv möts blir det riktigt spännande, säger Axel Swanstein.

Preliminär turnéplan

Gröningen omkring 15 juli - 28 juli
Öppet bibliotek och möjlighet för olika kreatörer att använda containern för sitt skapande. Musiker får möjlighet till ”Sunset sessions” för mindre konserter.
Mäster Palms plats 1 augusti - 31 augusti
Under Hx-festivalen finns containern på plats vid Mäster Palms plats. Kulturhotellet har ansvar för torget och containern är tänkt för olika pop-upp-projekt.
Planteringen 1 september - 29 september
Under månaden ska containern användas till kulturella evenemang. Containern kan då användas som en tillfällig studio.
Gustav Adolfs torg 28 oktober - 25 november
Programmet är inte klart.
Rådhustorget 25 november - 31 december
Jultema på kulturaktiviteterna.
Gå till toppen