Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vi ägde gatorna för det fanns inga bilar"

Hur var det att växa upp i 1940-, 50- och 60-talets Helsingborg? Arne Berglund och hans 42 medförfattare ger svar i en omfattande skildring av hur det var att vara ung i stan under årtiondena efter kriget.

Arne Berglund och ett fyrtiotal medförfattare har skrivit om hur det var att växa upp i efterkrigstidens Helsingborg.Bild: Tom Wall
Han växte upp på Pålsjögatan, gick i skolan på Magnus Stenbock och spelade handboll på Idrottens hus. Med bara dessa fakta om Arne Berglund kunde han ha varit född på vilket årtionde som helst. Men nu kom han att tillhöra den stora 40-talistgenerationen som växte upp i efterkrigstidens Helsingborg. En tid han och ett stort antal medförfattare speglar i boken "Mätteslurkarnas Gyllene Tidsålder". Begreppet "Mätteslurk" har sin bakgrund i att eleverna på Gossläroverket av elever på folkskolorna retsamt kallades "mättor" efter fårens läte "mä, mää".
– Det var stora skillnader mot i dag. Som barn fick vi hitta på allt själva. Vara kreativa. Vi ägde gatorna för det fanns inga bilar. Det var ett helt annat liv, säger Arne Berglund.
Strax innan hans syster Kerstin gick bort 2011 uppmanade hon honom att skriva om deras uppväxttid.
- Det blev en slags terapi. Jag skrev mer och mer och skickade ut berättelserna till kamrater som i sin tur lade till historier och på så sätt kom de med som medförfattare, säger Arne Berglund.
Fokus ligger på årtiondena efter kriget då Arne och Kerstin växte upp med sina föräldrar Lisa och Sigurd Pettersson i barnrika kvarter på Pålsjögatan på Tågaborg. Läsaren bjuds på en detaljrik resa i tiden. Det handlar om populära korvbarer, livsfarlig jumpning på isflak på sundet och pojk- och flickskolor med gemensam mötesplats vid en bänk i Slottshagen. Läsaren får också stifta bekantskap dåtidens filmhjältar, idrottsprofiler och musiker. Jazzen i Helsingborg har till exempel fått ett eget kapitel.
Det är också en hel del hyss beskrivna. Man får läsa om hur folkkäre underhållaren Hasse Alfredson åkte ut i korridoren under en lektion på "Gossis" och hur de lokala tidningarna stort slog upp tonårskravaller i Pålsjö skog 1956. En annan historia handlar om två grabbar, 13- respektive 14 år gamla, som lyckades köpa en bil, åka fast och få bilhandlaren dömd att betala tillbaka köpeskillingen.
– Det har varit ett oerhört roligt arbete att skriva boken, säger Arne Berglund.
Författaren bodde sina första 17 år på Tågaborg och sedan några år på Slottshöjden, innan det bar iväg till Lund, Stockholm och Ängelholm. För sju år sedan kom han tillbaka till Helsingborg.
Boken är tryckt i 2 000 exemplar och går bland annat att köpa på Killbergs bokhandel samt på Idrottsmuseet.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen