Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det var inte Albanien, Palestina eller Irak som låg bakom din utbildning

Jag vill uppmana framtida studenter att tänka efter innan ni virar in er i flaggor. Var stolta över er bakgrund för all del. Det ska både ni och vi vara, men alla tillfällen är inte alltid rätt tillfällen. Bilden är från firande i Stockholm.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Jag kommer ihåg när jag var yngre och tittade på studenterna. Varje år drömde jag mig bort till dagen så det skulle vara min tur. Utan att fundera på vägen dit drömde jag om den perfekta vita klänningen, den snygga mössan med mitt namn på, och om när jag skulle hoppa upp och ner på flaket och vinka till mina stolta föräldrar.
Häromdagen gick drömmen i uppfyllelse. Klänningen var perfekt och såg inte ut som alla andras, mössan var snyggare än någonsin och jag hoppade så mycket på flaket att jag hade svårt att gå dagen därpå.
Ändå finns det en sak jag störde mig på så otroligt mycket under denna dag att jag inte kan låta bli att kommentera det. Varför i hela fridens namn går vissa studenter omkring invirade i en flagga som inte är den svenska flaggan?
Jag förstår att vi alla har olika bakgrund. Mina föräldrar är själva födda och uppvuxna i ett annat land. En del ungdomar är födda utomlands, men uppvuxna i Sverige. Vad vi dock alla hade gemensamt under denna dag är att vi alla gick ut den svenska skolan. Därför förstår jag inte hur ni ens kan fundera över att bära en annan fana än den svenska. Häromdagen kom jag till min mottagning i en bil pyntad med blå och gula ballonger, invirad i den svenska flaggan och som pricken över i:et med en svensk cider i handen.
Tänk på vem som är den riktiga anledningen till att du sprang ner för Terrasstrapporna, för det var varken Albanien, Palestina eller Irak som låg bakom din utbildning. Tack Sverige för allt jag fått i den svenska skolan. Tack för min utbildning. Tack för min kunskap!
Avslutningsvis vill jag uppmana framtida studenter att tänka efter innan ni virar in er i flaggor. Var stolta över er bakgrund för all del. Det ska både ni och vi vara, men alla tillfällen är inte alltid rätt tillfällen.
Bär den svenska flaggan med stolthet, oberoende på nationalitet eller etnicitet. För idag tar du studenten i Sverige!

Helen

Läs också Skriv på Min mening
Gå till toppen