Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för ny historia: Zlatan har gjort tre av Sveriges sex vackraste EM-mål

För nästan exakt 12 år sedan klackade Zlatan Ibrahimovic in den klassiska målet på Gianluca Buffon i Italiens mål. På fredag möts de igen – Sverige mot Italien, Zlatan Ibrahimovic och Gianluca Buffon.

I väntan på det dramat kan du njuta av gamla tider. Här är Sveriges sex vackraste mål i EM-historien. Och Zlatan har gjort tre av dem.

1. Henrik Larsson flygnickar på Edmans inlägg, EM 2004

Inlägget är stenhårt och exakt. Tajmingen och träffen håller samma världsklass. Henrik Larsson ligger som ett streck i luften och Bulgarien krossas med 5-0 i Sveriges öppningsmatch.

2. Zlatans magiska klack mot Italien, EM 2004

Klack-kvitteringen till 1-1 mot Italien kan vara det galnaste målet i svensk EM-historia. Bara en man kan stå bakom det.

3. Brolin sänker England efter väggspel, EM 1992

Brolin, Ingesson, Brolin, Dahlin – och så Brolin med en magisk lyftning. Sverige spelar brasilianskt entouch-lir och skjuter England ur turneringen med 2-1.

4. Zlatan saxsparkar in 1-0 mot Frankrike, EM 2012

Sverige var redan körda och spelade för hedern. Men vilken heder sen! Zlatan Ibrahimovics stenhårda saxspark var ett av turneringens vackraste mål.

5. Zlatans stenhårda kanon mot Grekland, EM 2008

Väggspel med Henke och pang – en stenhård projektil i bortre. Zlatan och Sverige sänkte Grekland men torskade mot både Spanien och Ryssland, och åkte därmed ut i gruppspelet. Tyvärr håller inte videokvaliteten samma klass som Zlatans avslut.

6. Henrik Larsson rundar Toldo, EM 2000

Pressen på bollhållaren, den snabba omställningen och den smarta lilla passningen från Kenneth Andersson är förarbete som hämtat ur en instruktionsbok. Och det ställer Henrik Larsson helt fri med Francesco Toldo – som han rundar och därmed ger Sverige hopp om avancemang. Målet är kanske den enda behållningen från detta bedrövliga EM.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen