Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Han är FCH:s nye huvudtränare

Nu är det klart. Mika Ahonen blir ny huvudtränare för FCH. – I min värld kan han innebandy bättre än någon annan, berättar sportchefen Juha Kivilehto. Dessutom blir Niklas Lauritsen från FBC Engelholm ny assisterande tränare.

Mika Ahonen (han med blocket i handen) blir, som HD spekulerat i, FCH:s nye huvudtränare kommande säsong.Bild: PER WIKLUND
För två månader basunerade FCH ut att man värvat Mika Ahonen till ny talangansvarig. Det kändes orimligt redan då att en av världens mest meriterade tränare inte skulle bli huvudtränare.
Därför spekulerade HD i förra veckan att Mika Ahonen faktiskt var klar som huvudtränare och att det var andra pusselbitar kvar att lösa.
– Han (Mika Ahonen) var den förste vi frågade om han ville vara huvudtränare, och han kommer att vara talangansvarig också. Han var min första tränare på seniornivå, när jag var 16 år. Jag har känt honom länge och i min värld är det den bästa tränaren jag har haft. Inget snack, säger den spelande sportchefen Juha Kivilehto.
Vad grundar du det på?
– Det räcker att kolla hans meritlista. Det är inte många som har varit i samma klubb i 14 år. Något måste han ha gjort rätt.
Läs mer: Bingo både lodrätt, vågrätt och diagonalt
"Något" kan översättas i ett antal VM-medaljer som assisterande förbundskapten för Finland, men framför allt, inte mindre än tio finska ligaguld!
– I min värld kan han innebandy bättre än någon annan. Just hur han kan agera under matcherna, det är en stor fördel. Han är hela tiden med i spelet. Han är en ganska tuff tränare och det krävs mycket av spelaren.
– Han vet att alla kan misslyckas och man kommer inte straffas för det. Men om du inte ger hundra blir det jobbigt. Det spelar ingen roll vilket namn det står på ryggen, om det är en landslagsspelares eller en juniors, alla har samma regler, förklarar Juha Kivilehto.
Vilken typ av innebandy förespråkar han?
– Han vet att man inte kan vinna titlar offensivt, försvaret måste funka.
Aggressivitet blir ett nyckelord.
– Ja, men jag menar inte att köra man-man-press över hela planen utan att alla vet när vi kan vara aggressiva.
Har han de psykologiska egenskaper att kunna se människan och inte bara klubba och boll?
– Ja, det har han absolut. Han tänker mycket på att det inte bara är skills i innebandy utan mycket på vad du har i hjärnan, det är nästan 50 procent. Att alla spelare själva måste fatta själva varför man ska komma till träningarna.
I ledarstaben ingår också en ny assisterande tränare, Niklas Lauritsen från FBC Engelholms damlag, målvaktstränaren Daniel Pålsson, och fystränaren Mattias Svensson.
Mer nytt, eller i alla fall halvnytt: Forwarden Calle Nilsson elitsatsar med FCH igen.
– Han kör hårt. Jag är faktiskt ganska imponerad över det, säger Juha Kivilehto.

Mika Ahonen

Ålder: 45 år
Tidigare klubbar: Huvudtränare i FBC Turku och SSV, assisterande tränare i VFT, Espoon Oilers, Hifk.
Meriter: 10 finska ligaguld, varav sju för storklubben SSV, fyra VM-silver och ett VM-brons som assisterande förbundskapten för Finland.
Aktuell: Ny huvudtränare för FCH.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen