Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: IS försöker flytta fokus för terrorn till Europa

Över 27 000 utländska jihadister har anslutit sig till mördarsekten Islamiska staten i Syrien och Irak.

Minst 7 000 av dem är enligt Europol från Europa.
Nu när IS förlorar mark på slagfältet i Mellanöstern återvänder allt fler hem.
Dessa stridsvana fanatiker utgör enligt EU:s säkerhetstjänster det största terroristhotet i vår tid.
Vilket syfte den 46-årige ökände bosniske jihadisten hade som i måndags försökte ta sig in i Sverige via Malmö Airport vet vi inte.
Säpo kommenterar sällan enskilda ärenden. Men klart är att den franska säkerhetstjänsten DSGE ansett mannen så farlig att han spärrats från inresa till Schengenområdet.
Efter IS-attentaten i Paris i november och i Bryssel i mars – och medan fotbolls-EM pågår i Frankrike – är säkerhetstjänsterna på helspänn.
Säpo försöker i första hand ha koll på de 300 svenska jihadister som rest till Syrien och Irak. Ett fyrtiotal har dött. Runt 130 har återvänt hem. Många rör sig mellan krigszonen och Europa. Det gällde bland andra 23-årige Osama Krayem från Malmö, som nu sitter häktad i Bryssel.
Han ingick i den cell av europeiska terrorister som låg bakom massakrerna i Paris och Bryssel.
I höstas smög Krayem under säkerhetspolisernas radar när han återvände från Syrien. Med hjälp av ett falskt syriskt pass tog han sig den grekiska ön Leros och vidare till tyska Ulm, där han hämtades till Bryssel av en av centralgestalterna bakom attackerna: fransk-marockanen Salah Abdesalam.
Säkerhetstjänsternas misslyckande med att avvärja dåden visar att de inte har full kontroll över sina egna medborgare. Än mindre möjligheter har de att följa jihadister från Bosnien, Kosovo och Albanien.
Jihadismen på Balkan har en särskild tradition. Under kriget på 1990-talet strömmade frivilliga arabiska mujaheddins till Bosnien för att slåss mot serberna.
De senaste åren har flera hundra bosniaker anslutit sig till IS i Syrien och Irak. I fjor avslöjades att IS byggt ett träningsläger för terrorister i den avlägsna bergsbyn Osve i Bosnien. En av männen bakom lägret var den 46-årige IS-veteranen som nu sökt asyl i Sverige.
På slagfältet i Mellanöstern går det dåligt för IS. Fallujah i Irak belägras. Miljonstaden Mosul är under press. Och "kalifatets" huvudstad Raqqa i Syrien bombas av en USA-ledd allians.
Via sina digitala propagandaorgan "Amaq News" och "Dabiq" – och i bloddrypande videor på nätet – har IS-ledningen trappat upp sina uppmaningar åt sympatisörer att slå till i Europa.
EU:s säkerhetstjänster befarar att IS nu försöker flytta fokus för kampen från Mellanöstern till Europa.
I höstas kom varningar från regimerna i Syrien och Irak om att IS-jihadister försökte slinka in i EU med flyktingströmmen.
Så sent som i onsdags slog den belgiska säkerhetstjänsten larm om att en grupp IS-terrorister lämnat Syrien för att slå till i Europa.
Mot den bakgrunden är det inte konstigt att svensk myndigheter blir nervösa när det plötsligt dyker upp en ökänd bosnisk IS-jihadist och söker asyl i Sverige.
Gå till toppen