Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Elina Pahnke: Ängelholmsförfattare om moderskap

"Härifrån till verkligheten" - Eva Rydinger
Var börjar och slutar ett moderskap? Kanske i Ängelholm, där författaren Eva Rydinger växte upp. I hennes nya bok "Härifrån till verkligheten" (Ordberoende förlag) ställer hon sig den frågan.
Precis som i debutromanen står kvinnan, som dotter och som moder, i centrum i nya boken.
Den här gången rör sig berättelsen växelvis mellan Ängelholm och Stockholm; inte helt olikt Eva Rydingers liv. Hon föddes här men flyttade till huvudstaden för tjugo år sedan.
Det är lätt att känna igen sig i naturbeskrivningarna. Vi får följa med på mamma Mariannes morgondopp (”Det märktes att det var många besökare i Vejbystrand nuförtiden. De kunde inte kulturen”) och uppleva dotterns längtan efter ett lugnare liv i Skåne. Där emellan finns karriären, storstaden och agget mot modern.
Eva Rydinger är 60-talist. Kanske är det kvinnorna i den generationen som författaren vill skildra när hon mellan Ängelholms-referenserna beskriver relationen till en åldrande mor. Dottern, som helst vill låta bli att ta hand om sin mamma.
Hos den skamfyllda modern, ständigt rädd att göra fel eller kräva för mycket, kan vi ana svaret på den inledande frågan.
Moderskapet börjar och slutar på samma plats; i skulden.
Gå till toppen